Kratom se v mozku váže na opiátové receptory, lidé se závislostí už přicházejí do léčby

18. listopad 2022

Kratom si může bez problémů koupit i malé dítě. Informovanost o tom, že na něm může vzniknout závislost, je v laické, ale místy i v odborné veřejnosti, stále nedostatečná. Naopak jeho oblíbenost mezi mládeží je značná.

Sušené a drcené listy stromu Mitragyna Speciosa, který roste převážně v Indonésii a Thajsku, jsou k nám dováženy pod názvem kratom. Zatímco v zemích svého původu je kratom tradičně využíván jako poměrně běžný stimulační prostředek při práci, jako lék při léčbě bolestí nebo při substituční léčbě závislých na opioidech, u nás je k dostání jako „sběratelský předmět“ a prodejci na internetu bývá prezentován jako „něco jako zelený čaj“, což může vyvolat dojem, že jde o zcela neškodnou látku. Nedostatečná informovanost o rizicích a to, že je užívání kratomu trendem mezi dětmi a mladými lidmi s sebou nese řadu nepříjemných dopadů.

Adiktolog Vladimír Kmoch

„V posledních letech už vídáme lidi s poměrně rozvinutými syndromy závislosti na kratomu, jak při hospitalizacích, na detoxech dětských i dospělých, ale i v ambulancích,“ říká psychiatr a adiktolog Vladimír Kmoch. Riziko vzniku závislosti podle něj souvisí s tím, že se hlavní účinné látky kratomu v mozku vážou na tzv. opiátové receptory. „Nebývá jednoduché ty pacienty léčit, vracejí se opakovaně, někdy uvažujeme i o nastavení substituční léčby jiným preparátem,“ říká lékař.

Potvrzení nebezpečného trendu, že je kratom oblíbený mezi dětmi, je i skutečnost, že zatímco v loňském roce konzultovalo Toxikologické informační středisko možné důsledky otravy kratomem u 15 pacientů, z nichž nejmladší byli sedmnáctiletí, v letošním roce se častěji objevují pacienti mezi třinácti a šestnácti lety.

Jaké má stát možnosti regulovat dostupnost kratomu? Proč zákaz sám o sobě situaci nevyřeší? A hrozí nám, že dopadneme stejně jako indiánské kmeny, kterým bílý muž přinesl ohnivou vodu a pro řadu z nich do mělo fatální následky? Poslechněte si Diagnózu F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.