Říjen, měsíc hororu. Silent Hill 2 zhmotňuje staré noční můry, Until Dawn pořád čeká na úsvit

25. říjen 2024

Neexistuje moc vhodnějších měsíců, kdy přispět do hororového žánru, než je říjen. S blížícím se Halloweenem vyšly hned dvě moderní předělávky herních hororů, Silent Hill 2 a Until Dawn. Zatímco první z nich se navzdory nízkým očekáváním nadmíru vydařila, ta druhá nenabízí moc důvodů, proč nedat přednost původní verzi.

Původní Silent Hill 2 z roku 2001 mnozí považují za jednu z nejlepších her všech dob, nebo přinejmenším za jeden z nejlepších herních hororů. Jen málokdo ovšem věřil, že se studiu Bloober Team, autorům spíše béčkových hororů kolísavé kvality, podaří popasovat s jeho moderní předělávkou s grácií. I puristka Šárka ale musela nakonec uznat, že polský tým pochopil zadání plné symbolismu a psychologických strašáků a přinesl kvalitní reimaginaci srovnatelnou s přeleštěnými verzemi série Resident Evil. Mlžné městečko, kam se James Sunderland vydává hledat svou zesnulou manželku, prokouklo nejen po grafické stránce – obejde se i bez statických úhlů kamery, toporného ovládání a dalších vrtochů, kvůli kterým by už dnes mohlo být náročné odehrát původní verzi.

Zato přepracovaná verze slasheru Until Dawn, kde se parta teenagerů vydává vzdát hold pohřešovaným kamarádkám na horskou chatu, moc inovací nepřinesla. Předělávka adventury kladoucí důraz na rozmanitost rozhodnutí a dopady jednotlivých voleb se může pochlubit hezčí grafikou a jemným rozšířením některých pasáží, kromě premiéry na PC ale hráčům a hráčkám původní verze nezavdává moc důvodů, proč se do ní pouštět znovu. A aby Quest nekončil na negativní notě, ohlíží se Lukáš ještě za loňským folkhororovým počinem Saturnalia z italské Sardinie.

Komu z moderátorů Questu se ve snech zhmotňuje Pyramid Head? Proč je Until Dawn ideální hra na podzimní večírek? Poslechněte si Quest o hororových staronovinkách.

Spustit audio

Související