Říkali jim hurikán. Popový vichr i filmové nálady přivážejí Cannons, Röyksopp nebo Mxmtoon

30. březen 2022
Topinky

Od hraní coverů na ukulele ke smutnému disku – taková byla cesta americké písničkářky Mxmtoon, jejíž hudba je zároveň manuálem, jak přežít život coby teenager. Jako dospělý pak lze přežít i díky poslechu relaxovaných kvazifilmových bangerů z nové desky losangeleských Cannons. Breathe!

Cannons – Hurricane

Credits: Michelle Joy, Paul Davis, Ryan Clapham
Label: Columbia
Album: Fever Dream

Losangeleské indie-popové trio Cannons už sice existuje deset let, skutečnou kanonádu mediální pozornosti ale sklízí až v poslední době. Teprve v roce 2020 mohli členové kapely – zpěvačka Michelle Joy a multiinstrumentalisté Paul Davis a Ryan Clapham – díky podpisu s Columbia Records opustit svá občanská povolání a začít se naplno věnovat výhradně hudbě. Na vlně zaslouženého úspěchu se veze i jejich aktuální třetí album Fever Dream, jehož zvuk je zřetelně inspirován jak osmdesátkovým synthpopem, tak i stylovými soundtracky k filmům typu Refnova hitu Drive. Po relaxovaných dream-popových singlech Purple Sun, Bad Dream a Ruthless teď Cannons vypálili další širokoúhlou atmosférickou salvu, která míří rovnou do naší rotace: skladbu Hurricane, která je znovu jak stvořená pro noční jízdu autem, během níž vám společnost dělají pouze světla velkoměsta.

Mxmtoon - Sad Disco

Credits: Maia, Gabe Simon
Label: AWAL
Album: Rising

Americká písničkářka Mxmtoon se proslavila na YouTube hraním coverů na ukulele, dávno už ale píše i vlastní materiál. V jednadvaceti letech má za sebou album The Masquerade, nespočet EPček a singlů. Nový singl Sad Disco, který míchá klubovou euforii a melancholii generace Z, ohlašuje druhé studiové album Rising, které vyjde 20. května. Mxmtoon desku popisuje jako kolekci dopisů jejímu mladšímu já, které mají ambice být „manuálem, jak přežít život jako teenager“.

Röyksopp - Breathe ft. Astrid S

Credits: Svein Berge, Torbjørn Brundtland
Label: Dog Triumph
Album: Profound Mysteries

Svein Berge a Torbjørn Brundtland alias Röyksopp ohlásili konec alba jako formátu už v roce 2014 s The Inevitable End. Nyní se vrací s novým konceptem Profound Mysteries, který celý představí 29. dubna. „Rozšířený kreativní vesmír a zázračný konceptuální projekt“, jak o něm norští producenti mluví, nabídne kromě deseti skladeb také krátké filmy a umělecká videa. K těm přizvali například australského designéra Jonathana Zawadu, který je známý především díky vizuálům pro producenta Flumea, nebo úspěšného švédského režiséra Andrease Nilssona. Ten vytvořil například krátký snímek I Hate My Shelf, který doprovází už pátý singl Breathe. Legendární duo na něm pokračuje ve svém typicky chladném, pulzujícím a elektronickém zvuku, který doplňuje silný ženský vokál. Tentokrát se o něj postarala domácí popová hvězda Astrid S, kterou mohli posluchači Radia Wave zaznamenat také jako Popelku v novém remaku české pohádkové klasiky.

Lous And The Yakuza – Kisé

Credits: Marie-Pierra Kakoma, Pablo Diaz-Reixa, Teo Halm
Label: Columbia
Album: Kisé single

Frankofonní rap v Topinkách znatelně chyběl, situaci naštěstí zachraňuje zpěvačka, rapperka a modelka Marie-Pierra Kakoma aka Lous se svým hudebním projektem Lous And The Yakuza. Mezinárodní popularity, a to zejména v Itálii, tahle konžská rodačka z Belgie poprvé nabyla singlem Dilemme v roce 2019. Ten o rok později uvozoval její albový debut Gore – z něj můžete v našem playlistu pravidelně slýchat hravý R&B track Dans la hess. Chytlavá popová novinka Kisé s nepopiratelným hiphopovým základem je pro Lous, která brzy vyráží na evropskou tour, kde nebude chybět ani otvírání pro Gorillaz, prvním sólo singlem od roku 2020. Na doprovodném videoklipu, pro nějž byla inspirací legenda japonského anime Satoshi Kon, opět spolupracovala s režisérkou Wendy Morgan.

Buddy – Hoochie Mama

Credits: Simmie Sims III, André Young, Calvin Broadus, Delmer Arnaud, Jahphet Landis, Joshua Goldenberg, Ricardo Brown, Ricci Riera, Tracy Curry
Label: RCA
Album: Superghetto

Comptonský rapper Buddy poprvé vtrhl na scénu, když ve svých patnácti letech podepsal smlouvu u Pharrellova labelu I Am Other. Od té doby vyrostl z žánrově statického hudebníka v experimentátora, který ve svém zvuku mísí vlivy R&B, neo-soulu i jazzu. Minulý měsíc Buddy oznámil prostřednictvím videosinglu Wait Too Long, že konečně naváže na svůj čtyři roky starý albový debut Harlan & Alondra. Momentum, které prvotinou získal, mu vydrželo až do roku 2020, a to i díky hostovačkám výrazných jmen, jako jsou A$AP Ferg, Ty Dolla $ign nebo Snoop Dogg. Následovalo vydání společného mixtapu s rapperem Kent Jamz nebo hostování na releasech hudebních kolegů. Novou zvukovou paletu pro desku Superghetto, která vyšla 25. března, prý Buddy chystal dlouho předtím, než začalo nahrávání. Výsledkem je desetistopá kolekce uhlazených, a přesto street-ready beatů a zkušené lyriky s propůjčenými vokály od Tinashe, Blxst, T-Paina nebo již zmíněné Ari Lennox. Do naší rotace putuje úvodní track Hoochie Mama.

58G – Všude kam dem

Credits: Tomáš Kučera, Roman Bartoš, Nikolas Giňa
Label: Warner
Album: Všude kam dem single

Jihlavská trojice 58G posbírala za své druhé album nominace na hudební ceny Anděl a Vinyla, rozhodně ale nemá v plánu stát na místě. Nový singl Všude kam dem znovu posouvá jejich zvuk k ostrovním vzorům z žánrů grime a drill. Může za to hlavně skvělý beat od Humly, zatímco rappeři TK27 a Doktor mluví o svém novém statutu rapových hvězd, které všichni kopírují. Skvělý dojem dotváří černobílé video od 601REC. Nové album 58G ještě neohlásili, při jejich pracovním nasazení by ale nebylo překvapením, kdyby vyšlo v létě jako oba předchozí opusy.

Má vůbec Filip v životě na co navazovat? Hučí jeho máma, když ho slyší v rádiu (mluvit francouzsky)? Říká se pýchavce také vatovec? A jakou má Aleš závadu? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.