Rok 2018 ve sci-fi: Vláda manažerů a války o podmořské zdroje

3. leden 2018

Scifistická rubrika Ektoplasma pomalu přetéká do letopočtu 2018 a to je dobrá příležitost podívat se, jak si tento rok představují autoři fantastiky. Ve filmu a televizi najdeme řádku titulů, které se v roce 2018 odehrávají a věští nám hodně bohatou, i když ne moc veselou budoucnost.

Podle finské komedie Iron Sky by rok 2018 měl být letopočtem, kdy kosmická výprava objeví na odvrácené straně Měsíce skrytou nacistickou základnu. Podle akční sci-fi Doupě (Brick Mansions) se zase letos Detroit promění ve zločinecké ghetto obehnané vysokými zdmi, kde šanci na přežití mají jen ti, kdo mistrně ovládají disciplínu jménem parkour.

K nejlepším dílům zasazeným do roku 2018 patří i snímek Rollerball, natočený v roce 1975. Děj se točí kolem brutální míčové hry, kde ale míč je z hodně tvrdého kovu a kromě běhání se na hřišti jezdí i na motorkách. O různá vážná, až velmi vážná zranění tak není nouze. Zdařilý film ovlivněný stylem sedmdesátkového Nového Hollywoodu má pomalejší tempo a místo akčních scén se topí v zádumčivém nihilismu. Ostatně budoucnost, kterou zobrazuje, je velmi temná – z mapy zmizely národní státy a celou společnost ovládají obří korporace. O životech obyvatel pak rozhodují anonymní manažeři.

Mrakodrapy v moři i kosmické kolonie: Architekti z Factory Fifteen čekají na temnou budoucnost

Screenshot z videa Robots of Brixton

Londýnská skupina Factory Fifteen je složená hlavně z architektů, výtvarníků a fotografů. Pokud jste slavný architekt, můžete si ji najmout, aby vám vytvořila chytlavou, nápaditou a technicky precizní vizualizaci vašeho projektu. Jejich webová stránka ale sama připomíná staveniště nebo projektantský stůl, který je plný rozvrhů a rozpracovaných konstrukcí možných budoucností.

Televizní seriál Strážce moře (SeaQuest DSV) z první poloviny devadesátých let zase předvídal, že letos definitivně dojdou přírodní zdroje na zemském povrchu. Lidská společnost se proto intenzivně pustí do plundrování oceánů. Kolonizace mořského dna je zdrojem řady mezistátních konfliktů, které musí řešit posádka ponorky SeaQuest, spravované nadnárodní Organizací spojených oceánů. Civilní „podmořský Star Trek“, napsaný respektovaným televizním scenáristou Rockne S. O’Bannonem (Farscape, Lebkouni), byl svého času honosnou produkcí, do níž byl namočený i Steven Spielberg a hlavní roli v něm ztvárnil Roy Scheider. Jeho první sezóna, zaměřená na handrkování mocností o mořské dno, rozhodně stojí za vidění. Ve druhé a třetí už bohužel ponorka SeaQuest a její obměňující se posádka jdou nezadržitelně ke dnu.

Více o roce 2018, brutálních sportech budoucnosti a válkách na mořském dně si poslechněte v posledním díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.