Rozvoji a poznání člověka může pomoci i kůň. Nelže a pozná i to, co psychologové ne

3. prosinec 2019

„Koně nezajímá, co máte na vizitce nebo jak jste oblečení. Je pro něj důležitá čistá komunikace,“ říká v magazínu Balanc lektorka sebepoznání s koňmi Věra Vránová. Zvířata, samozřejmě i koně, reagují na lidi spontánně. Kůň pozná, že se bojíte, že si nejste jistí nebo že máte vztek. A podle toho reaguje. Na koních se tak můžeme naučit, jak a proč na nás reagují lidé a z jakého důvodu to někde vázne.

„Strach z koní není problém, lekce může probíhat bez kontaktu. Kůň bude v ohradě nebo vybereme malého či poníka,“ říká Věra Vránová. Koně jsou speciálně trénovaní a musí mít naplněné své vlastní potřeby. Dostatek sociálního kontaktu s dalšími koňmi, nesmí být citově uzavření a musí být zvyklí na lidi. Nezáleží na pohlaví, někteří ale preferují řešit s klienty určité problémy a naopak jinými obtížemi se zabývají neradi. Dalo by se v nadsázce říci, že i koně mají specializaci.

Lekce sebepoznání s koňmi

„Sebepoznání s koňmi je vhodné pro kohokoliv, kdo se chce o sobě více dozvědět, chce se rozvinout nebo mu něco nejde.“ Kůň je útěkové zvíře, neustále zkoumá své okolí. Když cítí ohrožení, uteče. Predátor loví a maskuje se. Lidé se chovají podobně, tají své úmysly, schovávají své emoce, staví kolem sebe obrany, a často to ani neví. Koně to prý velmi dobře poznají a jsou lidem zrcadlem. Nemají předsudky nebo vedlejší úmysly, chovají se naprosto spontánně.

Věra Vránová hostem pořadu Radia Wave Balanc

„Zadám úkol s koněm, pravděpodobně takový, aby se vám ho nepodařilo splnit. Objeví se různé emoce a ke splnění budete muset překročit nevědomé mechanismy a dostat se do zdroje problému,“ popisuje průběh cvičení lektorka. Úkolem může být třeba přinutit koně pár kroků couvat. Zkusíte koně prosit, přemlouvat, uplácet nebo i křičet. Nebude to fungovat. „Tím se dostanete do jádra problému, pojmenují se různé strategie, které nefungují.“ Pak můžete najít vnitřní sílu koni říct upřímně „běž pryč“. Prožitek změny je ono sebepoznání, pochopíme, že se můžeme chovat lépe, v souladu se sebou samými.

Vše o sebepoznání s koňmi se dozvíte v záznamu pořadu Balanc, jehož hostem byla lektorka Věra Vránová.

autor: Petr Bouška
Spustit audio