S Ivy Z si zkouším, jaké to je hrát sama za sebe, říká hudebnice Lenka Zbořilová

15. srpen 2022

Lenka Zbořilová je hudebnice, která se na domácí alternativní scéně etablovala už jako součást dreampopových Billow nebo indie folkových Strangers in the City. Aktuálně objíždí festivaly se svým sóloprojektem Ivy Z. Jak vznikalo její album, které vyšlo loni v červenci? A jak kapela Billow přišla k turné po Japonsku? O tom jsme si povídaly v závěru festivalu Beseda u Bigbítu, kde hudbenice vystoupila s emocemi nabitým setem.

S kytarou, výraznými stíny a minimalistickým outfitem na pódiu připomíná PJ Harvey z druhé poloviny devadesátých let. V jemnějších polohách zase záhy dovede přepnout do módu, ve kterém působí jako postava z kultovního filmu Sebevraždy panen od Sofie Coppoly. Tedy křehce ale i nihilisticky dohromady. Ivy Z, nejnovější umělecké alterego hudebnice Lenky Zbořilové, nabízí nejrůznější odstíny ženského písničkářství. Jaká je Ivy Z vlastně postava?

„Tuhle postavu jsem si zkonstruovala tak, abych se nebála být na stagi sama. Na rozdíl od mého působení v kapelách se jako Ivy Z vyjadřuju i tancem nebo performancí,“ vysvětluje songwriterka, které loni v červenci vyšlo debutové album Under a Red Moon pt. 1 & pt. 2.

Proč ho považuje za experimentální? „Vzniklo na prostoru šestnácti týdnů, pracovala jsem podle pravidla co týden, to jeden track,“ říká. Desku stejně jako alba její kapely Billow vydal slovenský label Z Tapes, díky kterému s právě se zmiňovanou skupinou chystají na turné po Japonsku. „Díky labelu máme právě v Japonsku překvapivě velkou skupinu fanoušků, Z Tapes v tomhle odvádí fakt skvělou práci,“ vysvětluje.

Jak aktivní je scéna ve Veselí nad Moravou, odkud Lenka pochází? Poslechněte si celý příspěvek.

Ivy Z
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.