Sebevražedný podzim: Proč se děti zabíjejí?

17. listopad 2011

Muži páchají více dokonaných sebevražd, ženy mají „na kontě“ více pokusů o sebevraždu. Děti a adolescenti tento trend tiše kopírují. Důvodem k tomu, že se dítě pokusí o sebevraždu, může být šikana ve škole nebo hádka se spolužákem, po které má pocit, že je na světě úplně samo. A nebo prostě „jen chce jít za maminkou do nebe“.

Riziko dětských pokusů o sebevraždu spočívá mj. v tom, že děti nejsou vždy schopny reálně nahlédnout nebezpečnost nástrojů, které zvolí pro svůj suicidální pokus. Pokud je pak takový pokus realizován několika tabletkami vitamínů, může být snadno okolím podceňován. Jeho nebezpečnost se tím však nijak nezmenšuje.

O sebevraždách dětí a adolescentů, o osmiletém chlapci, který se pokusil zabít, o souvislostech sebepoškozování a suicidálního chování a také o fámách a mýtech, které o sebevraždách kolují, jsem si povídala s psychiatrem Jiřím Koutkem.

MUDr. Jiří Koutek, primář Dětské psychiatrické kliniky 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol, spoluautor knihy Sebevražedné chování.

Literatura:
J. Koutek, J. Kocourková: Sebevražedné chování

Odkazy:
Dětská psychiatrická klinika UK 2. LF a FN Motol
Dětské krizové centrum
Krizové centrum pro děti, dospívající a rodinu, Spondea o.p.s.
Dětské krizové centrum, Adra, o.s.
Krizové centrum pro děti a dospívající

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.