Sedm dní do pohřbu. Poslechněte si dokument o posledním loučení během pandemie

20. únor 2021

Sedm dní do pohřbu je dokument o týdnu, který začal smrtí milované babičky a skončil pohřbem. Spolu s autorkou Evou Lammelovou a její rodinou prožíváme přípravy na obřad, který bude kvůli pandemii jen pro nejužší příbuzenstvo. 

Rodina postupně zjišťuje, jak bude poslední rozloučení probíhat, a snaží se vyrovnat s tím, že babičku nemohla v posledních chvílích v léčebně dlouhodobě nemocných kvůli koronavirovým opatřením osobně doprovodit. Autorský dokument Evy Lammelové vám na Radiu Wave nabízíme v rámci cyklu Dokuvlna.

„A světla ubývá a světla ubývá a světla ubývá víc a víc… jsem jedna ze dvou, jsem jedna ze dvou, jsem jedna ze dvou polovic,“ zpívá se v autě, ve kterém mladá rodina míří do Litomyšle. „To je tak neuvěřitelný, ještě včera jsem k ní mluvila a teď už tady není,“ říká autorka dokumentu Eva Lammelová.

„Během koronavirové karantény jsme měli pohřeb, který byl smysluplný, osobní a intimní,“ říká autorka, Eva Lammelová

„Moje babička Dana zemřela sama v léčebně dlouhodobě nemocných v předvečer Svátku zesnulých. Opuštěná v podzimní karanténě, jako mnoho dalších. Dodnes jsem se s tím nesmířila. Mám před očima její obraz: leží osamocená na nemocničním lůžku, kde jsem ji ještě jednou mohla hladit po vlasech a políbit ji na její vrásčité tváře. Stála jsem u ní, celá vydezinfikovaná a zahalená, a tušila jsem, že je to naposledy. Pak jsem jí už mohla jenom telefonovat a doufat, že mě vnímá,“ vzpomíná autorka dokumentu Eva Lammelová.

Covid-19 nám všem poslední rok přináší hodně bolesti a opuštění. Dokument Sedm dní do pohřbu ale není jen smutným příběhem. Vypráví také o tom, že každá těžká situace přináší i něco nového. „Během koronavirové karantény jsme měli pohřeb, který byl smysluplný, osobní a intimní. Je důležité si poslední rozloučení prožít. To se mi podařilo a jsem za to vděčná,“ říká autorka Eva Lammelová.

Poslechněte si, jak probíhají přípravy na poslední rozloučení během pandemie. „Je to otázka jenom nezvyku. Nejsme ještě zvyklí být online na událostech typu pohřeb.“

Připravila: Eva Lammelová
Dramaturgie: Brit Jensen
Zvuk: Tomáš Pernický
Filmařka a dokumentaristka Eva Lammelová a její buldoček

Eva Lammelová je dokumentaristka, publicistka, producentka a dramaturgyně. Vystudovala magisterský obor sociologie/andragogika na Filozofické fakultě UP v Olomouci, kde také studovala bakalářský obor filmová/divadelní věda.

autor: Eva Lammelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.