Sedm světů podle Pacina. Slezské trio po pěti letech konečně vydává druhé album

4. březen 2022

Kapela Pacino patří ke stálicím české nezávislé scény – debutová nahrávka před pěti lety sklidila nebývalý úspěch i mimo její okruh. Poslední únorový den Pacino konečně navázali s druhým albem a my jsme se rozhodli, že je to ideální čas i k jejich návratu do Špíny. U nás ve studiu se tak setkal zpěvák a kytarista Radomír se šéfem labelu Stoned to Death a probrali jsme, proč to trvalo, co se za tu dobu změnilo i co je nového u jejich domovského vydavatelství.

Je časné odpoledne a v denním baru Metro v Ostravě právě páry ve středním věku obědvají tamní vyhlášený smažák. Pacino, již několik let fungující v sestavě Rado, Tomáš a Kuba, posedávají na baru a popíjejí limonádu. Kateřina Miturová, která se podílela i na obalu jejich debutu Půl litru země, fotí kapelu na přední stranu chystané desky Sedm světů.

„Ty limonády jsou zároveň takovej náš kapelní interní vtip,“ dodává Rado, když vysvětluje, proč tentokrát změnili doposud jednotný vizuál jejich nosičů. K tomu je přiměl Jakub, hlavní zakladatel vydavatelství Stoned to Death, se kterým jsou Pacino neodmyslitelně spjatí.

Právě kvůli Sedmi světům se Rado vrátil za osazenstvem Špíny do studia a popsal, jak to s albem, které přišlo po pěti letech a sérii singlů, celé vlastně probíhalo. Jako posledně si celé nahrávání obstarali sami a za zvuk byl zodpovědný bubeník Tomáš. Kapele to vyhovuje nejvíce a do profesionálního studia s přítomností dalších lidí se jen tak nepohrnou ani v budoucnu.

Tomášovi se zároveň znovu podařilo uchopit zvukovou svébytnost Pacina, i když tentokrát je deska punkovější a písničkovější. Podle Rada to může být i tím, že natrvalo zakotvil v Praze a zapojil se i do místní punkové scény. Melancholické riffy a heslovité texty ovšem nezmizely.

Co se ukrývá za názvem desky Sedm světů a proč její vznik tak dlouho trval? Z jakého důvodu se rozhodli odstoupit od klasické ilustrace na obalu a vystřídat ji portrétní fotkou? Může být pro lokální nezávislou kapelu hudební ocenění v některých ohledech tak trochu kontraproduktivní? Je pro kapelu složité operovat na trati PrahaOstrava? Koho si s sebou berou na turné ke křtu a proč? Jaké novinky přichystalo v poslední době vydavatelství Stoned to Death? A poslouchá Jakub ještě normální písničky? Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu!

Spustit audio