Sem za tebou nikdo nedoleze. Skejťáci z Budějic občas zmizí v lese – na osadu Zlatý zbuch

29. červenec 2021

Český tramping je jako pivo. Každý ho má rád a každý ho může pít, kdy chce a jak chce. Důležité není, jestli má člověk usárnu a čutoru, jestli umí přehrát všechny „hobousárny“ pozpátku, anebo jestli ví, v jakém roce založil Géza Včelička osadu Sunshine. Chce to jen mít v duši to zvláštní znamení touha, jak zpívá Wabi Ryvola, pár kamarádů a chuť na chvíli se na všechno vykašlat a zmizet v lese. Jako to dělají kluci ze skateboardové komunity Světadíl.

„Je to krátkodobý únik z města. Sem za tebou nikdo nedoleze,“ říká Chuckie, zatímco láme chroští na podpal. Tramping v podání českobudějovické party skejťáků a spolutvůrců místní kulturní scény je jen jednou z vrstev identity crew. Různorodá skupina přátel ve věkovém rozmezí mezi dvaceti a třiceti lety organizuje koncerty, tvoří plakáty, točí skateová videa, dělá výstavy a probouzí městský život v ospalé jihočeské metropoli. Právě proto pak musí jednou za čas zmizet na Zlatý zbuch. Co to je? Ohniště někde v lese kousek za městem.

„Když žiješ v malém městě, jako jsou Budějice, a tvoříš kulturní scénu, pořád se potkáváš s těma samýma lidma,“ říká Adam. „Když nemáš čas odjet aspoň na víkend, tak tady je to vysvobození. Jsi tu za chvíli a máš tu klid,“ doplňuje ho Chuckie.

Čundr je série výletů českou krajinou s mladými a často překvapivými čundráky. Lidmi, které inspiruje kultura trampování nebo svobodný pobyt v přírodě.

Zlatý zbuch je mytická osada, místo klidu, ale i výjimečných koncertů, a taky útočiště před přemírou socializace. „Když si chceš jednou za čas zajezdit downhilly, tohle je ideální místo. Pro nás je to úplně nejlepší kombinace. Chvíli sem jedeš na kole, pak si jezdíš kopce na skateboardu, pak jdeš do hospody a nakonec si uděláš v lese oheň a třeba přespíš,“ uzavírá Martin aka Chuckie.

Jak vznikl název Zlatý zbuch? Jak se vyrovnat s tradicí trampingu? Proč postmoderní situace nahrává reycklaci symbolů trampského hnutí? Obnovuje se zájem o folk a country, nebo nikdy nezmizel? Pusťte si celý Čundr s partičkou Světadíl.

Zlatý zbuch je mytická osada, místo klidu, ale i výjimečných koncertů, a taky útočiště před přemírou socializace
Ondřej Šebestík natáčí v osadě Zlatý zbuch
Různorodá skupina přátel ve věkovém rozmezí mezi dvaceti a třiceti lety organizuje koncerty, tvoří plakáty, točí skateová videa, dělá výstavy a probouzí městský život v ospalé jihočeské metropoli. Právě proto pak musí jednou za čas zmizet na Zlatý zbuch
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.