Shoegaze zní jako můj zážitek ze života. Je naléhavý, ale citlivý, říká hudebník David Žbirka

14. duben 2023

„Na shoegazu se mi líbí ta kombinace jemnosti a surovosti. Je to naléhavé, ale zároveň citlivé. Je to zajímavý kontrast. Popsal bych tak i svůj vlastní zážitek ze života. Zvuk shoegazu je asi nejvíc podobný tomu, jak se cítím ve své hlavě. Lidé tomu občas říkají beautiful noise, a přesně tak to je,” říká hudebník David Žbirka. Pod pseudonymem Sunnbrella na konci letošního února vydal dlouhohrající debut Heartworn.

Na debutové desce začal pracovat již v průběhu roku 2019. Jako spoustě jiných hudebníků se ale práce na albu prodloužila skrz probíhající pandemii. Zároveň po boku hudebního producenta Patricka Jamese Fitzroye dokončil posmrtnou desku svého otce s názvem Posledné veci. Patnácté studiové album Miroslava Žbirky vyšlo v loňském květnu a aktuálně vévodí nominacím v hudebních cenách Anděl.

Už téměř dekádu žije David v britské metropoli. Do Čech se ovšem stále rád vrací. Kde se dnes vlastně cítí jako doma? „Doma jsem podobně v Londýně i v Praze. V Londýně jsem asi trochu víc v obraze, co se týče dění na hudební scéně. Ale když se vracím do Prahy, tak si pořád připadám, že se vracím domů. Dá se říci, že mám dva domovy,” popisuje hudebník.

Může si na vystoupení projektu Sunnbrella zajít i české a slovenské publikum? Jak vypadal tvůrčí proces za deskou Heartworn? A které hudebníky z tuzemské scény si David Žbirka rád pustí? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka