Sjeli nepálskou šestitisícovku na kole. Na strach nebyl čas, říkají bikeři Zejda a Novák

19. červen 2023

Čeští bikeři Tomáš Zejda a Ondřej Novák se pustili do hodně šíleného podniku. Na kolech sjeli – jako první na světě – horu Mera Peak v centrálním Himálaji. Jak sami přiznávají, bylo to za hranou.

S kolem na zádech vystoupali bikeři na nepálskou šestitisícovku Mera Peak. Jak sami přiznávají, byli zaskočení tím, jak těžký terén to byl. Kola mají 15 až 16 kilo a jezdce hodně zaskočilo, že ani menší části trailu nebyly dobře sjízdné.

„Bylo to fyzické náročné a měli jsme toho už během prvních dní dost. Na super úzkých stezkách jsme koly pořád o něco zadrhávali. Falešně jsme se povzbuzovali a ujišťovali, že to dobře dopadne. Bolelo to, ale motivace byla veliká,“ říká Tomáš. „Zocelilo nás to,“ přitakává Ondřej. „Jednou jsem se pohádal se stromem,“ dokládá únavu v některých situací.

„Bylo to za hranou. Umíme si říct ne?“

Samotný sjezd byl nebezpečný. „Byla to 30centimetrová pěšinka po hřebeni, na pravé straně zledovatělý sníh a 150 metrů svahu před volným pádem, nalevo mokrý sníh a ledovcové trhliny.  Spadnout na napravo by byla konečná,“ říkají bikeři. „První pokus proběhl na laně. Sjel jsem 20 metrů, vůbec mi nefungovalo kolo. Otočil jsem se na kluky a řekl jsem, dobrý, můžeme jet,“ popisuje sjezd Ondřej. „Zpětně i při pohledu na fotky uznávám, že to bylo hodně ostré. Nebezpečnější, než jsme si mysleli,“ přikyvuje Tomáš.

Na místě na strach prý nebyl čas. „Kdybychom tam čekali a debatovali, nic nezměníme. Chtěl jsem už radši jet.“ Novák dodává, že má vlastně větší strach z jiných věcí. „Bojím se, jestli poznáme tu hranici, za kterou už nejít. Hledáme limity, a když je zvládneme posunout, chceme pokračovat dál. Tentokrát to bylo za hranou. Umíme si říct ne? Jsme schopni to zabalit, když to bude potřeba?“ 

S kolem na zádech nahoru na Mera Peak a kamikazde dolů. Poslechněte si víc o extrémním počinu českých bikerů v nové epizodě cestovatelské a outdoorové Casablanky.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.