Školní výlet, na který nezapomenete. Producent Stuart Swezey se vrací do let, kdy do pouště přivezl Swans i Sonic Youth

21. září 2022

„Desolation Centre byl pokus posunout DIY fungování v rámci punkové scény jiným směrem a projevit se a vyjádřit naprosto svobodně. Poušť k tomu byla skvělým místem.“ To říká o sérii unikátních koncertů, které proběhly v první polovině 80. let v Kalifornii, jeden z jejich organizátorů Stuart Swezey.

Dnes kultovní sety tam tehdy odehráli Sonic Youth, pro které to byla mimochodem premiéra na západním pobřeží, Minutemen, Swans nebo Savage Republic. Zároveň nešlo čistě o hudbu, ale taky o vytvoření skutečně svobodného uměleckého prostoru, takže se v poušti objevili třeba i performeři z kolektivu Survival Research Laboratories. A zatímco pozdější spoluzakladatel Lollapaloozy Perry Farrell se inspiroval hudební dramaturgií, na festival Burning Man měly vliv právě explozivní performance.

A právě o těchto eventech natočil Stuart stejnojmenný dokument, který je zpětně mapuje a poodhaluje i těm, kteří tam nemohli být. Jako jeden z přímých účastníků a hybatelů tehdejších událostí má v mnohém usnadněnou pozici, na druhou stranu hovoří o tom, že pro něj nebylo úplně jednoduché najít sám pro sebe v celém příběhu to správné místo, stejně jako nebylo úplně snadné získat tehdy pořízené nahrávky. Ty samozřejmě přinesl i k nám do studia, takže celé povídání je doplněno původními záznamy přímo z pouště, které se tehdy nahrávaly mimo jiné na walkmany.

Jak se v dostali Einstürzende Neubauten v osmdesátých letech do kalifornské pouště? S kým se tam potkali a jaký to mělo dopad na celou nezávislou hudební scénu? To se dozvíte v Modelářích!

Spustit audio