Slávek Horák o režírování vlastní matky a filmu Domácí péče

15. červenec 2015

„Reakce byly naprosto spontánní. Přišlo mi, že možná se lidi tři čtyři dny dívali jen na nějaké pochmurné festivalové filmy a byli hrozně vděční za jakýkoliv náznak humoru. Ale tolik radosti jsem opravdu nečekal,“ přinesl nám do On Air na Vltavě čerstvé zážitky z festivalu ve Varech režisér, scenárista a producent filmu Domácí péče Slávek Horák.

Z 50. ročníku karlovarského filmového festivalu se filmový debut dosavadního tvůrce reklam vrátil s cenou za nejlepší ženský herecký výkon. Ocenění si odnesla herečka Alena Mihulová za roli ošetřovatelky Vlasty, která pomáhá potřebným na jihomoravském venkově a která po dramatickém zvratu potřebuje péči sama.

Příběh je od základu inspirován postavou režisérovy matky. Natáčení probíhalo v domě jeho rodičů, hlavní herečka tu nosí matčino oblečení, Slávek Horák ji dokonce na začátku projektu zvažoval do role obsadit. Proč z plánu nakonec sešlo? „Asi jsem si moc dobře neuvědomoval, čemu všemu bych mámu vystavoval. Dokonce jsem s ní udělal dvě tři kamerové zkoušky, abych zjistil, jestli by to šlo, nebo ne. Máma je výborná, autentická, ale jenom když se jí chce, a myslím, že by to nevydržela osm nebo dvanáct hodin denně.“

Poslechněte si celý rozhovor s režisérem filmu Domácí péče.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.