Snapchat už není jen pro mladé. Společnost se snaží vydělat peníze na předplatném

23. říjen 2023

Když Snapchat minulý měsíc na svých stránkách oznámil, že dosáhl 5 milionů platících uživatelů za svou službu Snapchat+, společnost slavila úspěch. Milník je polovinou ze střednědobého cíle společnosti, píše server CNN.

Úspěch předplatného za pouhých 15 měsíců po spuštění prokázal, že navzdory reputaci Snapchatu jako aplikace využívané hlavně náctiletými jsou uživatelé ochotni zaplatit si i za prémiový zážitek. Při 5 milionech předplatitelů platících necelé 4 dolary měsíčně Snapchat+ vydělá přibližně 239 milionů dolarů ročně.

Toto číslo předplatitelů je ale jen zlomkem z celkového počtu uživatelů Snapchatu, který se v tichosti stal jednou z nejrychleji rostoucích sociálních platforem na světě. Ke konci června hlásila 750 milionů aktivních uživatelů denně – více než platforma X, dříve známá jako Twitter, připomíná server CNN.

Úkolem společnosti, která v minulosti provedla řadu nepovedených finančních kroků, je nyní přijít na to, jak tyto uživatele úspěšně zpeněžit. Až Snapchat příští týden bude oznamovat příjmy za třetí čtvrtletí, očekává se, že zaznamená už třetí pokles tržeb v řadě.

Navzdory tomu, že za poslední desetiletí společnost uživatelům nabídla některé z nejdůležitějších funkcí sociálních sítí – jako jsou například stories a filtry – je Snapchat často považován za aplikaci hlavně pro mladé s menším dosahem, než mají soupeři na trhu jako TikTok, Instagram a Facebook.

Růst uživatelů Snapchatu ale naznačuje, že aplikace zůstává mezi hlavními platformami – a to i přesto, nebo právě proto, že se od většiny konkurentů odlišuje. Ostatní sociální sítě se stále více opírají o to, aby se obsah uživatelů zobrazoval také lidem, které neznají. Snapchat ale i nadále zůstává zaměřen na svou dlouhodobou strategii, díky které se snaží propojit uživatele primárně z jejich skutečných sociálních kruhů.

„Nakonec se lépe spojíte s lidmi, na kterých vám nejvíce záleží. A my se chceme ujistit, že tato spojení budou trvalá a že můžeme poskytnout zážitky, které je vylepší,“ řekl CNN Jack Brody, viceprezident Snapchatu. „Když se na to zaměříme, máme pocit, že vyřešíme problémy, se kterými se skuteční uživatelé potýkají každý den, a vytváříme skutečnou, odlišnou hodnotu,“ dodal Brody.

autor: Eliška Radinová
Spustit audio
  • Řečtí archeologové nalezli budovu starou 4000 let. Objev ohrozil stavební plány

    2. červenec 2024
    Archeologie

    Archeologové na řeckém ostrově Kréta odhalili monumentální antickou stavbu, jejíž účel zůstává neznámý a která je nyní předmětem velké pozornosti a spekulací. Nalezené pozůstatky 4000 let kamenné budovy, která leží na vrcholu kopce Papoura nedaleko města Kastelli, ovšem ohrozily plány zahrnující výstavbu nového letiště.

    Ruiny labyrintovité budovy o rozloze 1 800 metrů čtverečních, připomínající obrovské kolo od auta, byly objeveny při nedávných vykopávkách. Stavba spadá pod minojskou civilizaci a byla využívána především mezi lety 2000 až 1700 př. n. l., říká řecké ministerstvo kultury. Ačkoli není zatím jasné, k čemu sloužila, odborníci se zatím domnívají, že lidé budovu navštěvovali pro rituální a náboženské účely. „Mohla být pravidelně využívaná pro případné rituální obřady zahrnující konzumaci jídla, vína a možná i obětiny,“ uvádí se v prohlášení řeckého ministerstva kultury, které poskytla agentura AP.

    Archeologové pokračují ve vykopávkách a studování budovy, přestože místo bylo určeno pro radarovou stanici, která má sloužit novému letišti budovanému poblíž města Kastelli. Letiště by mělo v roce 2027 nahradit druhé největší řecké letiště v Heraklionu. Ministryně kultury Lina Mendoni, která je archeoložkou, přislíbila, že nález bude zachován a pro radarovou stanici se bude hledat jiné místo. „Všichni chápeme hodnotu a význam kulturního dědictví, stejně jako růstový potenciál projektu nového letiště,“ řekla Mendoni. Nalezení rovnováhy mezi inovacemi a zachováním kulturního dědictví je pro řecké úřady vzhledem k bohaté historii věčným tématem. Podle ministerstva bylo při pracích na novém letišti u Kastelli a jeho silničních spojích dosud objeveno nejméně 35 dalších archeologických nalezišť. Kompromis je ale podle ministryně v tomto případě stále možný.

  • Žraloci z inkubátoru. Japonští vědci vyvinuli systém na záchranu paryb

    2. červenec 2024
    Žralok

    Odborníci z akvária Okinawa Churaumi v Motobu se rozhodli vytvořit systém, který dokáže inkubovat embrya žraloka téměř rok. Ačkoli zaznamenali úspěch, proces inkubace ještě není zcela dokonalý, píše server LADbible.

    Žraloci jsou po narození obzvláště zranitelní. Mořská voda je totiž na jejich malá těla příliš slaná. Problém je to zejména u tzv. živorodých žraloků, kteří rodí živá mláďata, na rozdíl od těch, kteří kladou vejce. Vědci proto v akváriu Okinawa Churaumi navrhli systém, který dokáže inkubovat embrya žraloka druhu světlouna Mollarova téměř rok (355 dní), což překonává dosavadní rekord 160 dní inkubace. K překonání komplikace s mořskou vodou výzkumníci vyvinuli umělou děložní tekutinu, která se podobá žraločí krevní plazmě. Tato úžasná technologie pomáhá předčasně narozeným žralokům a poskytuje jim ochranu, dokud nebudou připraveni na život ve slané vodě.

    Ne vše ale dopadlo podle plánu. Pouze tři embrya z 33 totiž dosáhla přijatelné velikosti. Na druhou stranu na vědce zapůsobila skutečnost, že se tito vyvinutí žraloci začali chovat jako každé „normální“ mládě žraloka. Taketeru Tomita, hlavní autor studie a výzkumník z Okinawa Churashima Foundation, řekl serveru Hakai, že by s týmem vědců rád vyvinul systém tak, aby pokryl více druhů. Magazín dále uvedl, že inkubovaní žraloci se podle všeho nijak neliší od svých „přirozeně narozených“ kolegů v akváriu Okinawa Churaumi, kde v současné době žijí.

  • Pití kávy snižuje zdravotní rizika při sedavé práci. Ukazuje to nová studie

    2. červenec 2024
    Káva

    Déle než osm hodin sedavé práce je spojeno s vyšším rizikem úmrtí na srdeční i jiné choroby. Nová studie výzkumníků z Lékařské fakulty Univerzity Soochow v Číně ukázala, že těm, kdo pijí více kávy, zdravotní problémy tolik nehrozí. Své výsledky vědci publikovali v odborném časopise BMC Public Health.

    Sedavý způsob života a konzumace kávy jsou čím dál propojenější. U lidí, kteří pracují více než osm hodin denně vsedě, vědci odhalili vyšší riziko úmrtí z jakékoli příčiny než u těch, kteří na židli pracují méně než čtyři hodiny denně. K tomu jsou navíc lidé, kteří nepijí kávu a u práce sedí déle než šest hodin denně, více náchylní k větším zdravotním rizikům. Celková úmrtnost se přitom významně snížila u populace s nejvyšší spotřebou kávy. Dokonce i pití kávy bez kofeinu snižuje šance na vznik kardiovaskulárních onemocnění, s výjimkou srdečního selhání a arytmie.

    „Káva je jedním z nejrozšířenějších nápojů na světě i mezi obyvateli USA a stále více důkazů také naznačuje, že pravidelná konzumace kávy může snížit nemocnost a úmrtnost na chronická onemocnění díky silným antioxidačním vlastnostem kávových složek,“ říká Bingyan Li, profesorka na Katedře výživy a hygieny potravin z čínské University Soochow a odpovídající autorka této studie.

    Vědci z Lékařské fakulty Univerzity Soochow v Číně do studie zahrnuli více než 10 000 amerických účastníků, které sledovali po dobu 10 let. Následně zjistili, že u lidí se sedavým způsobem života, kteří pijí kávu, se snížilo riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění bez ohledu na to, kolik šálků denně vypili. Kofein v krvi navíc snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu. Přesto by čtenáři studie měli poznatky vědců brát s jistou rezervou.

    „Káva poskytuje duševní jasnost a bystrost. Je ale třeba vzít v úvahu i určité nevýhody. Některé sloučeniny v kávě, zejména pokud není filtrovaná, mohou zvyšovat hladinu lipidů, způsobovat úzkost, nervozitu, poruchy trávení, gastrointestinální problémy nebo bušení srdce,“ upozorňuje registrovaná dietoložka na výživu Monique Richard. Autoři nové studie nepopírají ani škodlivé účinky kávy na lidský organismus. Proto počítají s dalším výzkumem k objasnění ideálního způsobu konzumace kávy.

  • Velké labely žalují AI startupy. Prý trénují generátory na skladbách chráněných autorským právem

    1. červenec 2024
    robot, hudba, AI, piano

    Spojení umělé inteligence a hudebního světa stojí před zlomovým rozhodnutím. Dvě klíčové společnosti, které se tvorbě skladeb za pomoci umělé inteligence věnují, čelí žalobám od velkých hudebních vydavatelství. Sony Music, Warner Music Group a Universal Music Group tvrdí, že startupy Suno a Udio použily pro trénink svých AI modelů autorskými právy chráněnou hudbu z jejich katalogů. 

    Žaloba otevírá doposud nediskutované otázky z oblasti autorského práva a může nastavit nové standardy pro další užití licencované hudby v trénování AI modelů. Tomu, že tréninková data společností Suno a Udio zřejmě nebyla úplně v pořádku, nasvědčuje i fakt, že se jejich vedení nařčením zatím nijak nebrání. Informuje o tom MIT Technology Review.

    Firma Udio i CEO firmy Suno v reakcích na obžalobu uvedli, že „k tréninku umělé inteligence používají standardní a legální data“, neuvádí ale, zda obsahují hudbu chráněnou autorskými právy, či nikoli.

    Právní spory už za sebou mají nejrůznější společnosti, které využívají umělou inteligenci. Licenční dohody s majiteli textových dat už uzavřela třeba společnost Open AI, která provozuje ChatGPT. Standardem v této oblasti se stalo trénovat data na dílech, které jsou publikovány pod volnými licencemi. V hudbě je ale takových děl dost málo. Autorské právo tu funguje o něco přísněji a licence drží malá skupina velkých hudebních vydavatelství.

    Podle MIT Technology review může případ skončit jedním ze tří scénářů: soud žalující straně nevyhoví a může rozhodnout, že postup startupů je fér. Druhá možnost je, že nařídí větší průběžnou kontrolu AI modelů. V případě nejpřísnějšího rozsudku by společnostem mohl soud nařídit, že by Suno nebo Udio mohly trénovat umělou inteligenci jen na datech, která si za přesně stanovených podmínek a za licenční poplatek od držitelů autorských práv koupí.

  • Katolická církev prohlásí za svatého prvního mileniála. Chlapec šířil víru hlavně přes internet

    1. červenec 2024
    Carlo Acutis blahořečení

    Katolická církev kanonizuje prvního člověka, který patří ke generaci mileniálů. Stane se jím italský mladík Carlo Acutis, který zemřel v roce 2006 ve věku 15 let na leukémii. O rozvoj církve se zasloužil tím, že od útlého dětství pomáhal potřebným a založil webové stránky, skrze které šířil víru. I proto je také přezdíván jako „Boží influencer“.

    Carlo Acutis, který se narodil v roce 1991, miloval hraní počítačových her a obecně práci na počítači. Internet využíval hlavně k šíření víry – na svém webu informoval o zázracích a církevních událostech z celého světa. I díky tomu si získal věrné následovníky, hlavně mezi mladou generací, píše server CNN.

    Acutis také už jako dítě pomáhal potřebným a sám si mnoho věcí odříkal, aby pomohl bližnímu. Ve svých devíti letech v Miláně rozdával kapesné lidem bez domova.

    K tomu, aby církev člověka svatořečila, je nutné, aby byly s jeho osobou spojené minimálně dva zázraky. Ten první měl souviset s uzdravením brazilského chlapce, který měl vrozenou vadu slinivky, kvůli níž nemohl přijímat potravu. K jeho uzdravení mělo dojít poté, co se matka nemocného chlapce modlila k Acutisovi, aby se přimluvil a pomohl jí syna uzdravit. Za to byl Acutis v roce 2020 blahoslaven.

    Druhý zázrak souvisel s uzdravením kostarické dívky, která měla úraz hlavy. Její matka se za uzdravení své dcery chodila modlit k Acutisově hrobu. V souvislosti s tím tak v tomto týdnu papež a kardinálové hlasováním potvrdili, že lze Acutisovi oba zázraky připsat a schválili tak jeho svatořečení.

    Kdy přesně k němu dojde, zatím není jasné, odhaduje se, že by to mohlo být v příštím roce. Po kanonizačním obřadu, který by měl proběhnout na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, bude možné po Acutisovi pojmenovávat farnosti nebo školy a každoročně bude připomínán i svátkem.

  • Boj s pytláky. Vědci k záchraně nosorožců využívají radioaktivní čipy

    28. červen 2024
    Nosorožec

    Jihoafrická republika je domovem většiny nosorožců na světě. Kvůli tomu je však i centrem pytláků, kteří nosorožce loví pro jejich rohy a následně je prodávají na černém trhu, kde cena váhově konkuruje zlatu. Jihoafričtí vědci proto vyzkoušeli novou metodu ve snaze ohrožené nosorožce ochránit. Živým zvířatům vstříkli do rohů radioaktivní materiál, aby pytláky snadněji odhalili na hraničních přechodech. Píše o tom web AP News.

    Na výzkumu, který se provádí v sirotčinci pro nosorožce v jihoafrické provincii Limpopo, se podíleli veterináři a odborníci na jadernou energii. Nejprve do rohu nosorožce vyvrtali otvor, poté do něj opatrně vložili jaderný materiál v podobě dvou malých čipů. Během jednoho týdne vědci z oddělení radiační a zdravotní fyziky Univerzity Witwatersrand v Jihoafrické republice aplikovali tyto izotopy 20 živým nosorožcům. Díky injekci s tímto materiálem se roh stává jedovatým, a pro lidi by tím pádem již neměl být k užitku, uvádí server BBC.

    Podle ochránců přírody jde o nejlepší nápad v boji proti pytlákům. „Děláme to proto, že to výrazně usnadňuje zachycení těchto rohů při jejich převozu přes mezinárodní hranice, jelikož existuje celosvětová síť radiačních monitorů, které byly navrženy pro prevenci jaderného terorismu,“ řekl profesor Larkin, který projekt vede. Pokud se tedy pytlák pokusí převézt roh s radioaktivním čipem, může být odhalen. Materiál má v rohu vydržet pět let, což je podle vědců levnější než pravidelné odrohování zvířat. Dávka radioaktivního materiálu je navíc podle profesora Larkina dostatečně nízká, aby nijak neovlivnila zdraví zvířat ani životní prostředí.

    Najdou se ale i tací, kteří projekt kritizují a pochybují o účinku této metody. Předseda Asociace soukromých vlastníků nosorožců Pelham Jones si myslí, že tato metoda pytláky a překupníky v jejich trestné činnosti nezastaví. „Pytláci našli jiné způsoby, jak nosorožčí rohy vyvézt ze země, z kontinentu nebo mimo kontinent, nikoli přes tradiční hraniční přechody,“ řekl.

    V současné době se světová populace nosorožců pohybuje okolo 27 tisíc kvůli pokračující poptávce po rozích na černém trhu. Největší populace nosorožců, asi 16 tisíc těchto zvířat, je zaznamenaná v Jihoafrické republice. Ročně je zde zabito více než 500 nosorožců.

  • Klíč k vyvážení ekosystému: Vědci chtějí oživit zvířata doby ledové

    28. červen 2024
    Vědci doufají, že se jim podaří přivést k životu prvního mamuta do roku 2028

    Vědcům z texaské společnosti Colossal Biosciences se podařilo vytvořit sloní kmenové buňky, z nichž lze generovat jakoukoli tkáň v těle. Jedná se o obrovský technologický průlom, který by mohl vést k obnově dávno vyhynulých druhů, mezi které patří i mamuti.

    Americká firma se zabývá takzvanou deextinkcí – procesem vytváření organismu splňujícího charakteristiky již vyhynulého druhu. Jak napsal server LADbible, nyní společnost pracuje na využití technologie ve stylu Jurského parku k oživení řady živočichů, kteří se na Zemi pohybovali třeba v době ledové. Spoluzakladatel společnosti Ben Lamm však pro Sky News uvedl, že se jedná spíše o obrácený Jurský park. „Ve filmu vyplňovali díry v dinosauří DNA žabí DNA. My využíváme umělou inteligenci a další nástroje k identifikaci základních genů, které dělají mamuta mamutem, a následně je vnášíme do sloních genomů (veškeré genetické informace uložené v DNA v buňkách organismu, pozn. red.),“ říká Lamm.

    Firma již oznámila, že chce oživit tasmánského tygra, který údajně vyhynul před více než 3000 lety. „Je to jen otázka času a finančních prostředků. Jsme si však stoprocentně jisti, že se nám podaří oživit tasmánského tygra, doda a mamuta,“ tvrdí výkonný ředitel texaské firmy.

    Kromě oživení vyhynulých zvířat však podle Lamma bude výzkum zásadním přínosem i pro ochranu těch stávajících. V podcastu Net Hero vysvětlil, jak může být „deextinkce“ nápomocná při ochraně druhů a obnově ohrožených ekosystémů. „Příroda umí neuvěřitelným způsobem vyvažovat ekosystém a vyváženější ekosystém má vyšší míru výměny kyslíku a dusíku. (...) Chceme tedy pomoct zachovat klíčové druhy, kterým dnes hrozí vyhynutí, a chceme také navrátit klíčové druhy, které byly ztraceny, abychom pomohli tyto ekosystémy oživit,“ říká. Vědci doufají, že se jim podaří přivést k životu prvního mamuta do roku 2028. Pokud vše půjde podle plánu, další tvorové by podle nich mohli být navráceni do ekosystému do deseti let.

  • Snapchat zvyšuje ochranu mladistvých kvůli sexuálnímu a finančnímu vydírání

    28. červen 2024
    Snapchat

    Sociální síť Snapchat koncem června představila sadu nových bezpečnostních funkcí, které mají podvodníkům ztížit kontaktování teenagerů. Snaží se tím zastavit podvody spojené s takzvaným „sextortionem“ – sexuálním a finančním zneužíváním a vydíráním, píše server CNN.

    Nové funkce se zaměřují na ochranu mladistvých, kteří jsou častými oběťmi podvodů na sociálních sítích. Podvodníci se nejprve snaží získat jejich důvěru a následně je přesvědčí, aby jim poslali sexuální nebo explicitní fotografie. Výměnou za to, že fotografie nezveřejní, po teenagerech požadují nemalé finanční částky. Tomuto trestnému činu chce sociální síť zamezit. „Tyto funkce byly navrženy tak, aby lépe chránily dospívající před potenciálním poškozením na internetu a posílily spojení s reálnými přáteli, díky nimž je Snapchat tak jedinečný,“ uvedla před oficiálním oznámením společnosti v exkluzivním prohlášení pro CNN Jacqueline Beauchere, globální vedoucí bezpečnosti platformy Snap.

    V praxi to znamená, že by se měla mladistvým uživatelům zobrazit varovná okna pokaždé, když dospívající obdrží zprávu od někoho, s kým nemá společné přátele nebo koho nemá v kontaktech. Nově se teenagerům ukáže varovná zpráva i v případě, že obdrží zprávu od uživatele, který byl ostatními zablokován, nahlášen nebo pochází z oblasti, z níž nepochází ostatní kontakty dospívajícího. „Tyto aktualizace navazují na naši práci v boji proti online sextortionu. Nikdy jsme nenabízeli veřejné seznamy přátel (které mohou být zneužity k usnadnění sexuálního vydírání), používáme detekci založenou na signálech k identifikaci a odstranění špatných aktérů dříve, než mají příležitost zaměřit se na ostatní,“ napsala společnost Snap na svých oficiálních stránkách. Snapchat dále zabrání doručování žádostí o přátelství dospívajícím na účet nebo z účtu, se kterým nemají společné přátele.

    Nebezpečí v online světě představují především finančně motivovaní lidé, kteří obvykle nepůsobí z místa bydliště svých případných obětí, s nimiž se snaží komunikovat prostřednictvím několika online platforem. Společnost Meta v dubnu rovněž oznámila, že na své sítě přidá nové funkce zaměřené na boj proti sexuálnímu vydírání. Jde například o informování uživatelů o tom, že komunikují s někým, kdo se už vydírání dopustil. Šéfové společností Meta a Snap spolu s dalšími představiteli sociálních sítí byli navíc počátkem tohoto roku vyzváni, aby vypovídali před americkým senátním výborem o svém úsilí chránit mladé lidi před zneužíváním na internetu.

  • Papež nařídil výstavbu solární farmy pro městský stát Vatikán

    27. červen 2024
    Solární panely

    Papež František, který je výrazným podporovatelem boje proti změně klimatu, nařídil výstavbu solární farmy, která má pokrýt energetické potřeby státu Vatikán.

    V „Motu proprio“ (Z vlastní iniciativy), osobním papežském výnosu, vyjádřila 87letá hlava katolické církve své přání, že solární farma by měla stát mimo vatikánské zdi, konkrétně v oblasti v Santa Maria di Galeria na severozápadním okraji Říma. Tato oblast patří Vatikánu a v současnosti se tam nachází vysílací centrum Vatikánského rozhlasu, který také bude z nově zřízené solární farmy odebírat energii. Uvádí to agentura Reuters.

    „Musíme přejít na model udržitelného rozvoje, který snižuje emise skleníkových plynů do atmosféry,“ prohlašuje v dvoustránkovém dokumentu papež. Dokument nespecifikuje velikost solární farmy ani termín jejího uvedení do provozu.

    František už dříve varoval před nebezpečím a výzvami spojenými se změnou klimatu a zdůraznil nutnost omezit využívání fosilních paliv. Napsal to ve své přelomové encyklice „Laudato Si“ (Buď pochválen) z roku 2015. V ní také uvedl, že planeta „začíná stále více připomínat obrovskou hromadu špíny“.

    V loňském roce se tématu věnoval v apoštolské exhortaci „Laudate Deum“ (Chvála Bohu), ve které vyzval popírače změny klimatu a váhající politiky, aby změnili názor.