Špína o islandském punku: Chladné synťáky, mytologie, Muminci a Björk

25. říjen 2016

Při zmínce o Islandu si nejeden vybaví zpěvačku Björk. A pokud je řeč o islandském punku, neminete ani o kousek vedle. Patří k pamětnicím. Začínala ostatně jako zpěvačka kapely KUKL, která vydávala na britském anarchopunkovém labelu Crass Records a zároveň vystupovala v islandské televizi.

Známé vystoupení KUKL z osmdesátých let před kamerami, kdy těhotná Björk zpívala s odhaleným břichem, Brity uprostřed post-punkové éry nadchlo. Vlna zastřených kytar a chladných synťáků je na Islandu stále cítit. Ve spojení s neortodoxním přístupem k hudbě a jistou dávkou „divnosti“ sycenou mytologií místa, s jakou vystupovala vždy i Björk, říká leccos i o islandském punku.

Vzhledem k malému počtu obyvatel Islandu je tamní scéna propojená. Siggi Baldursson, bubeník KUKL a Sugarcubes, měl ještě kapelu Þeyr. Ta vstřebávala post-punkové vlivy a temnotu Joy Division, nahrála taky známou antifašistickou hymnu Rúdolf, byť způsobila ve své době hodně kontroverze. Vypouštěla o sobě do médií taky podivné historky. Třeba že vysílá tajné zprávy do vesmíru pomocí drátků umísťovaných do květináčů.

Britská hudba a hlavně post-punk zřejmě zanechaly na Islandu silnou stopu. Vůdčím hlasem tamní současné post-punkové vlny jsou Börn, což v překladu znamená děti. Sami sebe na Facebooku prezentují jako „hard femme death punk“ – leccos to vypovídá obecně o islandských kapelách, ve kterých hraje hodně hudebnic. Börn, kteří fungují už 8 let, jsou pilířem místní DIY scény – pořádají koncerty a vydávají nahrávky místních kapel na vlastním labelu Paradísarborgarplötur. O tom, že jejich činnost má i mezinárodní přesah, svědčí fakt, že další nahrávka jejich druhé kapely Dauðyflin má vyjít na americkém labelu Iron Lung, kterému jsme už věnovali celý díl Špíny.

Jednou z nejmladších a nejzajímavějších hudebních skupin je Kaelan Mikla, což je islandský název pro známou finskou pohádku Tove Jansson o Mumincích. Trojice začala v sestavě basa, bicí, zpěv, ale postupem času po vzoru oblíbené domácí kapely Q4U bicí vyměnila za automat a bubenice přešla na synťák. Kaelan Mikla nejsou známé jen na Islandu – nahrály živák pro KEXP nebo se o nich píše v aktuálním vydání britského hudebního magazínu Wire. Dvě ze členek navíc provozují label Hid Myrka Man, kde vydávají cold wave a synth-popové kapely.

Poslechněte si celý pořad!

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.