Špína se Zdendou z Gedale: Udělat koncert u sebe doma v sobě skrývá i trochu lenosti

7. červen 2018

Region Podkrknoší je ve Špíně obecně podhodnocen, tudíž nás nenapadlo nic lepšího než si pozvat do studia Zdendu Frýbu, který žije v Trutnově, pořádal koncerty a zároveň tvoří půlku doomového dua Gedale. Ti patří k tomu nejnovějšímu a zároveň nejzajímavějšímu, co se v Česku tomuto žánru věnují. Nerozebírali jsme jen temné, pomalé riffy, řeč přišla i na punkovou scénu v Podkrkonoší a jaké to je pořád koncerty u sebe doma.

Gedale hrají něco přes dva roky a zatím mají na kontě pouze jednu půlhodinovou nahrávku z loňského ledna. Ač jsou doomová kapela, vydali se nesnadnou cestou (podobně jako jejich američtí žánroví kolegové Bell Witch, se kterými i hráli na pražské Sedmičce) a hrají pouze ve dvou. Potkali se v dnes již neexistujícím trutnovském klubu Kabinet a záhy se shodli na tom, že je oba baví skupiny jako OM, Sleep či scéna okolo vydavatelství Southern Lord. Slovo dalo slovo, sešli se ve zkušebně a na světě byli Gedale. I díky nadšení kytaristy Kéfy k nakupování aparátů a všemožných krabiček a efektů.

Právě díky krabičkám, různým basovým i kytarovým aparátům propojeným dohromady a šílenému oktaveru se Gedale daří dosáhnout masivního, doomového zvuku. Zároveň byl tento žánr v minimalistickém složení pro kluky velká výzva. Možná i díky tomu se teď duo rozrostlo o hostující violoncellistku. Kromě Gedale se Zdenda ovšem věnuje i své nové kapele Klinger, tentokrát se jedná o mnohem rychlejší a uřvanější powerviolence. A nebyla by to Špína, abychom na Zdendu nevyštrachali i jeho hudební minulost. Zdenda se totiž mihl v královéhradeckých Argonaut či Butterfly Killers. Věnovali jsme se tak i scéně v Hradci Králové.

Klub Kabinet, krom toho, že se tam Gedale dali dohromady, ve své době fungoval i jako jistý středobod hudebního dění. Probíhaly zde totiž pravidelně koncerty a akce věnující se minoritnějším žánrům. Zdenda tam občas uspořádal nějakou akci, s organizováním koncertů měl ovšem zkušenosti už z dřívější doby. Během studia v Olomouci si totiž pronajímal malý domeček, kam občas pozval kapelu, která potřebovala vykrýt den na turné. A tak se k němu domů natlačilo přes 30 lidí na koncert Arana Epochala s Calverou, terorizoval sousedy noisem norských La Casa Fantom či hostil berlínského písničkáře Dead Westerna. Pořádání koncertů u sebe doma má podle Zdendy jasnou výhodu a je v něm i určitá lenost. Například to, že nemusíte složitě tahat várnici s jídlem do klubu a můžete kapele nabídnout, co jste si sami uvařili k obědu.

Kde se schází trutnovští pankáči, pokud tam vůbec nějací ještě jsou? Doopravdy zazněli poprvé v historii pořadu ve Špíně Pink Floyd? A proč je má Zdenda rád? Jak moc vadí sousedům, když pořádáte u sebe doma koncert? A především – mají Gedale problém zapamatovat si své půlhodinové skladby? To vše se dozvíte ze záznamu!

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.