Srandovními názvy jako Kachnička píšeme kopřivnickou kroniku, říká vydavatel Lukáš Sedláček

6. září 2023

Krasojezdec mezi vydavateli Lukáš Sedláček se nenudí. Když zrovna není v práci, zkouší, nahrává a koncertuje s kapelami Drutty a Panenské plameny, čas od času skládá i pod sólovým aliasem Hippobelly. A v Kopřivnici poblíž Nového Jičína pečuje taky o label Kachnička Entertainment, jehož záběr potvrzuje následující Lukášova slova. „Byli jsme definováni spíše regionální sounáležitostí, než stylovou nebo subkulturní,“ říká o základech scény, jíž je nepřehlédnutelnou součástí.

„Vyrostl jsem na metalu jako klasický kluk z vesnice,“ vzpomíná s tím, že se jeho záběr záhy rozšířil. A podobně to měli vlastně všichni. V místech, kde dospíval, nemělo cenu zásadněji se vyhraňovat, i proto dnes může vydávat doom metal, písničkáře i nadžánrovou alternativu, ve které se mísí hudební nástroje stejně, jako se na plakátech kopřivnických koncertů střídají jeden žánr za druhým.

Lukáš zároveň přiznává, že současnou hudbu a mladé místní kapely nestíhá tolik sledovat, při pohledu na objem jeho aktivit mu to ani nelze mít za zlé. Letošní releasy Kachničky představily raubířské halekačky kopřivnického svéráze Karla Polácha a beskydský old school doom metal v podání kapely Chlad. A ve frontě už se třese novinka Drutty. Kachnička tak zůstává labelem, který si pod svá křídla vezme libovolný žánr.

Jak se daří kultuře v Kopřivnici? Je zavádějící si myslet, že se městu se zdravým kulturním podhoubím vyhýbají slavnosti s revivalovými kapelami? A jak do toho všeho promlouvá label Kachnička Entertainment?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka