Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik: Investice do veřejného prostoru se nám vrátily několikanásobně

20. květen 2015

Hostem 191. a 192. dílu Bourání byl první politik v historii pořadu, starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik.

Povídali jsme si o jeho přistěhování do obce a o důvodech vstupu do komunální politiky. O stavu, v jakém se obec Dolní Břežany nacházela na začátku tisíciletí. O dlouhodobé přípravě projektů, která není vidět. O způsobu stanovování priorit rozvoje. O investici cca 250 milionů korun do veřejného prostoru v obci, která ročně disponovala sumou zhruba 3–5 milionů korun na investice. O ekonomické a sociální výhodnosti takovéto investice. O situaci, kdy se obec rozhodla, že bude sama developerem jedné bytové čtvrti. O referendu, které následně výrazně omezilo rozrůstání do krajiny. O snaze změnit Dolní Břežany z noclehárny na místo, kam lidé rovněž dojíždí za prací.

O spolupráci s akademickou obcí a významu studentských myšlenek. O vlivu jeho vzdělání na významné rozvojové projekty, které se právě dokončují. O spolupráci mezi sousedními obcemi. O snadnosti získání dotace na projekt, o podobné snadnosti jeho realizace a o obtížnosti jeho slušné údržby.

Věslav Michalik (* 1963 v Českém Těšíně, kde absolvoval gymnázium)

Vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze, později získal na ČVUT doktorát z jaderné a subjaderné fyziky. Pracoval jako vědecký pracovník v Akademii věd, jako vědec strávil několik let v zahraničí (Rusku, Francii, Německu), hojně publikoval. V letech 1995–2005 pracoval v různých manažerských funkcích v bankovnictví. Od roku 2002 se věnuje komunální politice v Dolních Břežanech, kde je od roku 2004 starostou. Angažuje se v hnutí Starostů a nezávislých. Je ženatý, má dvě dospělé děti. Ve volném čase se věnuje genealogii, ale především rozvoji obce Dolní Břežany a jejího okolí. Je předsedou svazku obcí Dolnobřežansko, stál u zrodu neziskové organizace MAS Dolnobřežansko, nedávno založil neziskovou organizaci STAR Research and Innovation Cluster s cílem vytvořit na jižním okraji Prahy vědecko-technologický klastr.

Virtuálně si můžete prohlédnout Dolní Břežany zde.

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.