Strach z bolesti i její prožívání jsou pro porod zásadní, shodují se primář porodnice a dula

3. červenec 2019

Síla a zvládání porodní bolesti nebo výběr nejlepšího doprovodu k porodu byly témata Houpaček s dulou Ivanou Weissovou a primářem gynekologicko-porodnického oddělení Thomayerovy nemocnice Petrem Kolkem. Ačkoliv se v některých věcech neshodli, oba tvrdí, že strach z bolesti i její prožívání jsou pro porod zásadní.

„Doporučuju všem ženám, aby si svou porodnici, její sály i personál dopředu prohlédly. Když pak jedete ve dvě ráno rodit, hodí se vědět, do jakých dveří máte jít,“ říká primář Petr Kolek. Ještě víc ale podle něj záleží na důvěře rodiček k personálu. „Nedůvěra může všechno úplně zablokovat,“ říká.

Petr Kolek a Ivana Veissová

Dula Ivana Weissová vidí práci lékařů a porodních asistentek a dul jako dva vzájemně se podporující světy. „Lékař je primárně vyškolen, aby v porodu našel a řešil problém. Nesmíme se divit, že někdy k jeho procesu přistupuje s nedůvěrou a chce ho mít svým způsobem pod kontrolou,“ vysvětluje Weissová. „Na dule zase naopak je, aby ženu podpořila v jejích kompetencích a dodala jí sebedůvěru, že to zvládne,“ dodává.

Oba se shodují, že bolest při porodu, strach z ní i její prožívání jsou pro porod zásadní. „Věnujeme jí velkou pozornost. Důležitý je už jen fakt, že žena se s takovou bolestí ještě nikdy nesetkala a je pro ni nová,“ vysvětluje primář Kolek. „Ženy se při rození potomka dotýkají svých psychických a fyzických hranic, a i to pro ně může být krásný zážitek,“ dodává svůj pohled Weissová.

Máme tlumit bolest při porodu léky? A má cenu přemlouvat partnera, kterému se k porodu nechce? I o tom jsme debatovali v novém díle Houpaček. Poslechněte si celý záznam magazínu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.