Strážci multikina Galaxie naposledy startují tátovu Volhu! Vyhlíží studio Marvel konec zlatých časů?

5. květen 2023

James Gunn s třetími Strážci Galaxie završuje nejen svou vesmírnou trilogii, ale i práci pro studio Marvel na hodně dlouhou dobu. Trojice modifikovaných zvířátek Aleš Stuchlý, Vít Schmarc a Jan Vejnar startuje drtičku na dřevo a chystá se skartovat všechny posluchače, kteří během vysílání neprožívají spontánní celotělový orgasmus. Na druhé straně už na ně čeká čerstvě zesnulá královna kyberprostorového sexu Jerry Springer.

„Je to James Gunn, kdo dělá službu marvelovskému univerzu, podobně jako Ryan Coogler ve filmu Wakanda nechť žije,“ shrnuje Vítek aktuálně velmi nevyrovnanou produkci studia Marvel, jehož fanoušci u filmů už zdaleka nerelaxují tolik, jako navrátivší veřejný onanista z Brna. Spolu s Honzou se pak shodují, že mezi Gunnovy největší přednosti patří právě schopnost dodat charakter i plně digitálním postavám a vytěžit z nich komiku i jímavost.

Aleš následně všechny překvapí, když coby čerstvý stoupenec kanadského kultu Cottagecore vyráží do Quebecu oslavovat rurální způsob života, a s ním i filmový debut herečky a modelky Charlotte Bon, který je opravdu… bon. „Falcon Lake je velmi emotivní film o ztrátě nevinnosti a pomíjivosti mládí,“ odevzdává se Aleš naplno hlubinám jezerní melancholie a znovu zažívá svou vlastní agónii první lásky. Honza mezitím na břehu vzpomíná na dětství, které není jeho, a pochvaluje si citlivě zachycené intimní scény mezi dospívajícími protagonisty.

Dlouhodobým předplatitelem oběžníku Chatař a chalupář je ale i Vítek, a to už od dob původního Evil Deadu, jehož smrtelné zlo se naplno probouzí v novém snímku režiséra Lee Cronina. Zdůrazňuje přitom nesmrtelný odkaz Sama Raimiho, jehož černou žluč ejakulující ženská torza, poučená švankmajerovskou tradicí, nový přírůstek do série jen těžko překoná. Přestože podle Aleše sice dokáže nabídnout „Padesát odstínů krve a střev“, oproti amatérské do-it-yourself filmařině původního diptychu nakonec postrádá život a vibe.

Obě tyto hodnoty nicméně Vítek nachází v minisérii Volha režiséra Jana Pachla. „Sice se v něm pere taková ta tradiční televizácká macha udělat řachandu z nedávné minulosti, ale dokáže přesvědčivě rekonstruovat bahno normalizace a nabídnout postavy, se kterými se nemůžete identifikovat, ale můžete se v nich poznat.“ Na Vítkovu nápadnou podobnost s titulním chemlonovým Švejkem ostatně Aleš nenápadně upozorňuje. Jízlivostí a nepříjemností tohoto seriálu Česká televize zdařile naplnila svou veřejnoprávní službu.

Objeví se v příštích Strážcích galaxie ledvinová Lassie a robot Digit? Pěchuje Honza motorovkou maso, nebo větve? Kolik dynamitu spotřebuje Bombastický Johan na odpálení stokilové cysty? Patří Falcon Lake spíše do žánru cabin porn, nebo coming-of-age duchařské romance? A bude mít někdy Vítek klid a nohy v teple?

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Jan Vejnar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.