Subprodukt: ukrajinští improvizátoři vyznávají bezprostřední zážitek z tvorby zvuku

1. únor 2018

Improvizační seskupení Subprodukt tvoří čtveřice hudebníků Jurij Zavadsky, Bohdan Suprunyuk, Timur Skorbenko a Andrej Kapusta. Kolektiv z ukrajinského města Ternopil se zaměřuje spíše na okamžitý zážitek ze zvukové improvizace než na produkci skladeb.

Scroll down for English version.

„Dřív se to víc podobalo nějaké spolupráci, kde mělo hodně lidí chuť něco tvořit. Nikoliv vytvořit kapelu, ale zkrátka jen dělat hluk nebo nějakou kulturu bez toho, aby měli předchozí zkušenosti nebo představy o tom, jak by taková věc měla vypadat. Začali jsme fungovat v jedné garáži, hráli jsme spolu hry, pak zkoušeli dělat hudbu a zvukové souboje,“ vypráví Bohdan stvořitelský mýtus projektu z ternopilské garáže.

Myšlenka Subproduktu začala krystalizovat ve chvíli, kdy vynalezli hudební nástroj složený z počítače spojeného s osmi joysticky. Každý joystick dokázal spustit různé tóny a skupina hráčů se musela naučit spolupracovat, aby dostali z počítače něco zajímavého. K Subproduktu se brzy přidal i Andrej Kapusta, který produkuje gabber. Subprodukt nenahrává žádné desky, protože jeho skladby a étos jsou založeny na okamžitém zážitku z hraní a zvukové improvizaci.

„Je to, jako kdyby mě někdo střelil do hlavy. Nemůžu ani na sekundu myslet a je to jako nějaký trans. Je to bez myšlení, vlastně bych řekl, že je to protiklad myšlení. Je potřeba to cítit ve svém nitru a vyrůst jako člověk, který rozumí, co je cool a co je trash. Různé žánry noiseu jsou na hranici trashe. Viděl jsem spoustu věcí, které byly trash, neměly v sobě žádnou kulturu. Schopnost pocitově rozumět tomu, co dělám, je důležitá součást tvoření,“ popisuje Bohdan momenty společného hraní.

I když má teď skupina čtyři členy, její složení není pevné a je spíše platformou, do které se může zapojit každý. Tímto způsobem organizace, ale i svým přístupem k hudebnímu žánru a tvorbě zvuku Subprodukt připomíná pražské improvizační sdružení Kolektiv.

Proč je pro členy skupiny tak důležitý důraz na spontánní tvorbu a zážitek z hudby? Poslechněte si celý rozhovor v novém díle Východisek!

EN

Subprodukt: Ukrainian improvisers worship the flow of sound

The improvisation collective Subprodukt is composed of four musicians Yury Zavadsky, Bohdan Suprunyuk, Tymur Skorbenko an Andrej Kapusta. The collective from Ukraine‘s Ternopyl is focused more on the immediate experience of sound improvisation than on producing or composing music. Bohdan Suprunyuk retells Subprodukt‘s creation myth:

„I did not think about Subprodukt as a group years ago. Before that it was like a collaboration. We were a lot of people who wanted to create something here, but not to create a band, more wanting to create some sound, some noise, some culture. We did not have any experience about how things work. We tried to come together in one garage, play some games, then we tried to make some music, make a battle..“

The idea of Subprodukt as a formation started to crystalize when a curious music instrument was created – a pc connected to 8 game controllers. Each game controller could trigger MIDI sounds from the PC and the group of players had to learn how to collaborate within the context of an improvisational music session. Subprodukt was later joined by Andrej Kapusta, a gabber producer. The formation has not released any records or tracks, and its etos is centered around the immediate exprience of sound improvisation and live shows.

„It is as if somebody would shoot my head. I can not think any second, it is like trance or something like that. You have no second for thinking what I want to play right now, or what I want to do, it is without any thinking. I think it is quite the opposite. Culture and mind are things that are a little bit different. You have to feel it. If you feel it is really good, because you grow up inside of you. You grow like a human, who understands what is really cool and what is trash. Noise and different styles of noise are on the border between thrash and not thrash. I have seen a lot of things that were really thrash, not a product or culture. Those guys did not understand that.“

Subprodukt is now composed of four members, but according to Bohdan the personal composition is not absolute and Subprodukt should be seen more as a platform that is open to other improvisers as well. Subprodukt‘s inclusiveness, but also its musical output (genre-wise) resemble abother open body of electronic and experimental music inprovisers, the Prague-based Kolektiv. Find out more about Subprodukt on their Facebook page.

autor: Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.