Tahové RPG Wasteland 3 je dárkem pro fanoušky původního Falloutu

11. září 2020

Sérii Fallout se Jarda, Lukáš a Šárka věnovali nedávno, když se rozhodli sestavit pomyslný žebříček všech dílů. Zejména Šárka si tehdy stěžovala na Fallout 3, který přestal být izometrickou tahovkou, načež se do vidění světa z jediného úhlu série už nikdy nevrátila. Wasteland 3 se ale pohledu svrchu drží a kombinuje tahové souboje s tradičními systémy vylepšování hrdinů i náročnými rozhodnutími. Fanoušci RPG jsou výsledkem nadšení – včetně Davida Vávry, hosta dnešního Questu.

Srovnání s Falloutem se Wasteland 3 nemůže vyhnout nejen kvůli herním mechanikám a postapokalyptickému zasazení, ale i kvůli všudypřítomnému humoru. Je jaksepatří černý a mnohdy nemístný, postavám a nemilosrdnému světu ale dodává potřebnou hloubku. Čerstvé postapokalyptické RPG ale snese i srovnání se staršími tituly od BioWare, s nimiž sdílí systém skládání party doprovázející hlavního hrdinu. Naverbovaní parťáci mají vlastní názor na okolní dění i vaše rozhodnutí a společná cesta se tak formuje pokaždé trochu jinak.

David se snaží hrát spíše diplomaticky a ze všech potyček se raději vymlouvá, ale Jarda po předchozí zkušenosti už nabíhá do místností a střílí jako první. Obě strategie se jim zatím zdají validní, jejich cesta pustinou se ale momentálně ani zdaleka nechýlí ke svému konci. Podobně jako starší RPG je Wasteland 3 totiž časově dost náročný, takže ho David na rozdíl od Baldur’s Gate zřejmě nebude chtít hrát čtyřicetkrát.

Pokud se chcete naplno Wastelandu 3 věnovat, vyhraďte si 100 hodin. Anebo si pusťte alespoň Quest, který vám za méně než hodinu shrne, jestli nový Wasteland za vaši pozornost vůbec stojí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.