Take Care chce inspirovat k ekologickému obratu, říká spoluorganizátorka akce Lenka Kubelová

11. září 2023

Od 1.9 do 4.10. probíhá festival Take Care, který spojuje umění, aktivismus, workshopy a spiritualitu. Reaguje při tom na encykliku Laudato si’, ve které papež František vybízí k péči „o společný domov“ s důrazem na ekologii. Akci, která má oslovit potenciální zájemce o téma bez ohledu na vyznání, přišla do pořadu Hergot! přiblížit její spoluorganizátorka Lenka Kubelová.

Lence samotné pomáhá ke směřování k vytčenému cíli principy z knihy Aktivní naděje od Joanny Macyové a Chrise Johnstona, ve které se tato autorská dvojice snaží najít lék proti klimatickému žalu. Píše mimo jiné i o velkém obratu. „Člověk v něm vychází z vděčnosti a propojuje se s dalšími lidmi, kteří nechtějí žit v systému ´nekonečného růstu´ a fungování na něčí úkor. Ať už na úkor jiných lidí, živočichů nebo naší planety,“ vysvětluje.

Festival nevytváří nový program. Snaží se propojovat místa, na kterých se už něco zajímavého děje. Zdaleka nemá jít pouze o katolické nebo křesťanské kruhy. „Je to téma nás všech nezávisle na konkrétních vyznáních. Všichni jsme spojeni toutéž starostí,“ říká Lenka, která sama svou spiritualitu nemá zařazenou do konkrétní náboženské tradice. Je ale pro ni bytostně spojená s přírodou.

Jak se Lenka jako absolventka oboru filologie a akademie výtvarných umění dostala k festivalu Take Care? Co je pro její spiritualitu důležité? Čím pro ni byla pouť do Assisi, kterou letos absolvovala? Jak se vším na čem jí záleží souvisí kvašení, pro které ji získala kniha Síla přírodní fermentace? Poslechněte si záznam rozhovoru!

Spustit audio