Tam se pořád dají zažít nevšední věci, vzpomíná cestovatelka Helena Křenková na kazašský Altaj

4. prosinec 2023

Česká cestovatelka a milovnice evropského severu Helena Křenková znovu zamířila do Střední Asie. Naplánovala si výlet pod impozantní čtyřtisícovkou Bělucha na kazašské straně Altaje. Od jezera Rovnováhy stoupala až k vrcholkům Víry, Lásky a Naděje.

Na Altaj jsem chtěla jet už dlouho. Doufala jsem před lety, že Rusko třeba zruší vízovou povinnost,“ říká cestovatelka a průvodkyně Helena Křenková. Tato naděje teď po ruském vpádu na Ukrajinu padla. Česká cestovatelka a milovnice evropského severu si tak vybrala málo navštěvovanou, severovýchodní oblast kazašského Altaje pod impozantní čtyřtisícovkou Bělucha.

Dobrodružné cestování je tu pořád svobodné

„Lze tam volně tábořit a chodit kamkoli. Je to pro mě spojené s dobrodružstvím, koňmi, orientálním nádechem i postsovětským dědictvím. Hory jsou tu nádherné, ale baví mě i místní prolínání kultur. Stále se tu dají zažít nevšední věci,“ pochvaluje si své návraty do středoasijských států Helena.

Čtěte také

Na koních bažinou vstříc ledovci

Situaci s výstupem do základního tábora pod Běluchou Heleně a jejímu partnerovi zkomplikoval lesní požár v těžko dostupném terénu. Několik desítek kilometrů cesty navíc vede bažinatým terénem, kam koně zapadají až po břicho. „Nahoře nás přivítaly nádherné louky plné kytek, jako snad zatím nikde. Pak majestátní Bělucha, největší altajský vodopád Kokkol a milí pohostinní lidé. 5 dní jsme courali kolem, dostali se přímo na hranici v sedle v bývalém wolframovém dolu, k posvátnému kameni – údajně vyzařujícím energii až do vesmíru – u ledovce a jezeru Rovnováhy mezi vrcholy nazvané Víra, Láska a Naděje,“ vypráví Helena v cestovatelském podcastu Radia Wave.

Jaký je vodopád Kokkol? Jak se dá strávit v čas v provinční metropoli Usť-Kamenogorsk? Jaký byl kontakt s Kazachy a Rusy? Který z vrcholů nazvaných Víra, Láska a Naděje je nejvyšší? Poslechněte si nový díl cestovatelské Casablanky! Podcast je dostupný také na Youtube. Víc informací k němu najdete na Facebooku

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka