Měli jsme v Afghánistánu štěstí tak akorát, říká Jozef Krajňák o návštěvě země pod vládou Tálibánu

22. říjen 2023

Slovenský cestovatel navštívil na konci loňského roku Afghánistán. Co tam chtěl vidět a zažít? Jak se plánuje cesta do nestabilního regionu? Jaká bezpečnostní rizika taková cesta přináší?

„Během příprav jsem věnoval víc času tomu, jak se do Afghánistánu dostat a jak to bezpečně zvládnout, než tomu, co tam chci vidět,“ přiznává Jozef Krajňák, když mluví o tom, jak plánoval cestu do středoasijské země, která se po odchodu amerických vojsk a mezinárodních sil ocitla znovu pod vládou islamistického Tálibánu. Neodradila ho ani účast v tematických skupinách na sociálních sítích, kde si cestovatelé vyměňovali zkušenosti například se zadržením na check pointech, z nichž jedno trvalo i týden.

Čtěte také

Jedno velké dobrodružství

„Celá ta cesta byla jedno velké dobrodružství,“ říká Jozef, který už dříve jel autostopem na nejchladnější obydlené místo planety na Ojmjakonu a vyhledával jiná neobvyklá místa, kam se příliš nejezdí. V Afghánistánu slovenský cestovatel navštívil hlavní město Kábul, jeho úřady, kde si musel vyřídil potřebná povolení k cestování, ale také tamější bazary, včetně ptačího. Do Kábulu se dostal po zemi od pákistánských hranic a potom zamířil do Bamjánu, proslulého obřími sochami Buddhů, které ale Tálibán nechal zničit. A následně do národního parku Band-e Amir, kde kromě krásné horské přírody bylo možné vidět i počátky nové afghánské snahy o rozvoj turistického ruchu. Na jednom z jezer tak nevynechal příležitost projet se na šlapadle ve tvaru labutě.

Jozef Krajňák na šlapadle

Zvláštní afghánské loučení

Zemi potom proti původnímu plánu opustil letecky, protože, jak sám říká, štěstí měl tak akorát a v nejisté situaci po výbuchu na pákistánské ambasádě v Kábulu mu to přišlo rozumnější. Vrátil by se do země někdy? A co jsou jeho limity, když Afghánistán mu připadá na cestování dostatečně bezpečný? Se svým místním průvodcem zůstává Jozef stále v kontaktu a loučení popisuje jako jeden z ambivalentních a emotivních zážitků celé cesty.

Koho je dobré mít s sebou v taxíku na cestě po Afghánistánu? Jaké etické otázky si cestovatel mířící do země ovládané tálibánským režimem klade? Poslechněte si kompletní novou epizodu cestovatelské Casablanky. Podcast nově můžete sledovat také jako video na Youtube.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.