Z Jižní Ameriky se vrátil s traumatem. Teď hledám balanc v cestování i životě, uvažuje Marek Balicki

27. listopad 2023

„Seznam situací, kdy jsem málem zemřel obsahuje už asi šedesát položek,“ říká s nadhledem český cestovatel vystupující pod přezdívkou Záchranář na cestách. Tříměsíční cesta na motorce po Jižní Americe pro něj byla plná potíží vrcholící zdrogováním, okradením a ohrožením života těsně před odletem.

Marek Balicki je Záchranář na cestách. Například Asii projel až do Japonska na skládacím kole. Na Filipínách se stal instruktorem freedivingu a postavil si malou loď. Do Česka se vrátil až z Nového Zélandu. V zemích, které navštěvuje, si rád vyměňuje nášivky i zkušenosti s místními hasiči a záchranáři.

Čtěte také

Děsivá tečka za cestou v Santiagu de Chile

Z poslední cesty po Jižní Americe se ale vrátil nejen s novou dávkou historek a nášivek, ale taky okradený, zničený a s nalomeným zdravím. Jen pár hodin před odletem domů mu totiž někdo v baru, na letišti v Santiagu de Chile, nasypal nějakou směs s benzodiazepiny do pití, aby ho vzápětí okradl, vlomil se mu do telefonu, vyvedl peníze z jeho účtů a zanechal ho na zdevastovaném hotelovém pokoji v rizikové zdravotní situaci. Patrně se stal obětí práce dobře zorganizované skupiny. Návrat do Česka si nepamatuje a ještě nějaký čas měl problémy s krátkodobou pamětí.

Cesta plná potíží

V Bolívii, Peru, Chile a Argentině „Záchranář na cestách“ postupně zápasil s úřady kvůli prodeji motorky, mířil na něj policejní kulomet u barikád během peruánských protivládních protestů, drát z motorky ho strhl na zem na špatně označeném zákazu vjezdu na soukromý pozemek, z ayahuasky namísto amazonských šamanských vizí jenom zvracel... A nakonec neodletěl domů, protože mu ve zmiňovaném baru cosi nalili do pití.

Marek Balicki Casablanca společná

Jak se Marek Balicki ohlíží za celou jihoamerickou cestou, na které k tomu všemu došlo? Co byly její nejkrásnější momenty? Co by udělal jinak? Může se nekonečné cestování osvobozené od trvalých mezilidských vazeb, pevného bodu domova a rytmu stát rizikem? S odstupem a nadhledem bilancuje cestu v nové epizodě cestovatelského magazínu Radia Wave.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.