„Nejkrásnější věci jsou skryté a nenápadné.“ Dívčí dvojice zdolala Pacifickou severozápadní stezku

21. listopad 2023

Neobjevený klenot mezi dálkovými traily. Tak označuje dvojice Marie Šnajdrová a Alena Mahlejová alias „Alča a Mája – Aawesome.cz“ drsnou, 2009 kilometrů dlouhou Pacifickou severozápadní stezku ve Spojených státech.

Pacifická severozápadní stezka (PNT) vede z Montany přes několik národních parků až k Pacifickému oceánu, na jehož pobřeží se uzavírá. „Nevěřily bychom, že to řekneme, ale byl to asi nejkrásnější trail, který jsme prošly,“ tvrdí Alča a Mája. PNT dvojice Aawesome.cz přešla za 2 měsíce a 4 dny.

Alča a Mája neboli Aawesome.cz

Medvědi, puma, pořádná výzva

Na tomhle trailu budeš špinavej, vyčerpanej, bolavej, ztracenej... ale šťastnej! Protože to není procházka, je to pořádná výzva,“ napsaly s tím, že národní parky jsou odlehlé, prochází přes horské hřebeny a pralesy v regionu s proměnlivým a nepředvídatelným počasím i komplikovanou navigací. Výjimkou nejsou extrémní horka ani požáry, odlehlost přináší ztížené zásobování, minimální možnost potkat nějaké další hikery a naopak zvýšená šance potkat zblízka pumu anebo medvěda.

Čtěte také

Medvědů jsme potkaly několik, grizzlyho naštěstí jen na bezpečnou vzdálenost zhruba 100 metrů. Ale pumě – která ráda lidi sleduje, ale nerada se sama nechává vidět – jsme se dívaly do očí skrze křoví. Byla od nás asi pět metrů. Když jsem ji poprvé uviděla, řekla jsem si v duchu, co tady proboha dělá lev!“ směje se Mája.

Oceán je mohutný a děsivý

Samostatnou kapitolou byla cesta po pobřeží Pacifického oceánu na konci cesty. „Bylo to krásný a nový. Oceán je mohutný a děsivý. V noci jsme si dávaly špunty do uší, protože bouřil tak, že jsme nemohly usnout. Stanovat na pobřeží kvůli přílivu nebylo jen tak,“ vzpomíná Mája. „Samozřejmě to všude na kamenech klouže, chaluhy smrdí, všude plno mušek a připadalo nám to nekonečné,“ dodává Alča, když mluví o praktických stránkách „plážové romantiky“ u Pacifiku.

Závěr trasy navíc hikerky přešly, protože není nijak označený. „Bylo to něco úžasného. Po dvou měsících jsme došly na konec, kde nebylo nic – ani cedulka nebo značka. Někdy možná ty nejtěžší a největší a nejkrásnější věci jsou skryté a nenápadné. Tenhle trail pro nás znamenal hrozně moc a na konci nebylo vůbec nic. Byla to krása,“ ukončují Alča a Mája.

Poslechněte si nadšené vyprávění Alči a Mája aka Aawesome.cz o Pacifické severozápadní stezce. Casablancu najdete i na Youtube a ve všech podcastových aplikacích.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.