Televize tu dlouhá léta na mladé lidi úplně rezignovaly, jsme na novém začátku

1. květen 2023

#martyisdead, TBH, Pět let nebo Sex O'Clock. To jsou seriály pro mladé, které začaly zaplňovat velkou prázdnem zející díru na domácím televizním trhu. Ukazuje se ale, že místo teenagerů s nimi před obrazovkami tráví čas hlavně kulturní kritici. Proč je u nás problém vyrobit hit, který by ovlivnil generaci dospívajících jako zahraniční Euforie nebo Sexuální výchova?  Jaké jsou trendy v televizní tvorbě pro mladé v zahraniční? A které seriály letí mezi českými středoškoláky?

„Myslím si, že můžeme mluvit o úplně novém začátku, televize tu dlouhá léta na mladé publikum úplně rezignovaly,“ komentuje novou vlnu seriálů pro mladé kulturní publicistka a dramaturgyně festivalu televizní tvorby Serial Killer Táňa Zabloudilová.

Táňa Zabloudilová

„V zásadě jde podle mě o kvalitní pokusy. #martyisdead získal dokonce prestižní cenu Emmy. TBH dobře zpracovává téma silných středoškoloských hierarchií. Pět let zase téma sexuálního násilí. Trochu hůř hodnotím Sex O'Clock. Je to sympatický počin, ale je na něm podle mě dost cítit, že v tvůrčím procesu chyběla konzultace s reálnými středoškoláky a ve výsledku prezentuje jejich smýšlení trochu homofobněji, než jaké ve skutečnosti je,“ hodnotí Táňa novou TV tvorbu.

Teenageři neví, o čem je řeč

Pokud ale tahle jména zmíníte před českými teenagery, dost pravděpodobně nebudou mít ponětí, o čem je řeč: „Já jsem vůbec nic z toho nezaregistrovala,“ říká šestnáctiletá gymnazistka Julie. Její kamarádka Kačka na tom je podobně: „Fakt nevím, o co jde. V reklamách jsem pochytila akorát Sex O'Clock, ale přišlo mi to takový divný,“ dodává. Dan a Ondra, druháci z pražského odborného učiliště, taky netuší, o co jde: „Ničeho z toho jsme si nevšimli,“ shodují se a přiznávají, že sledují hlavně zahraniční seriály.

Čtěte také

Táňa Zabloudilová fakt, že má aktuální TV tvorba pro mladé minimální dosah, vysvětluje tím, že televize ji pojímají stále hodně jako experiment: „Pořád tu panuje trochu nedůvěra v mladé tvůrce a jejich projekty. Česká televize trochu působí dojmem, jako by si myslela, že pořádný seriál dovede udělat jen čtyřicátník. Velké peníze tak tečou hlavně k detektivkám Jiřího Stracha a do seriálů Jana Hřebejka. Podpora webového iVysílání je celkem slabá, funguje jako taková laboratoř,“ dodává.

Co o českém televizním prostředí říká producent Vratislav Šlajer? A jakým méně profláklým seriálům pro mladé ze zahraničí věnovat pozornost? Poslechněte si celý podcast Vlna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.