Ten film není o tom, jestli je Kočner vinný nebo ne, říká režisér dokumentu Kuciak: Vražda novináře

23. březen 2023

Do české distribuce uvádí festival Jeden svět dokumentární film Kuciak: Vražda novináře. Ján Kuciak a Martina Kušnírová byli zavražděni v roce 2018. Je rok 2023, padlo několik rozsudků i slovenská vláda a podezřelí Marián Kočner a Alena Zsuzsova jsou ve vězení. Ale ne za vraždu Jana s Martinou. Matt Sarnecki, americký novinář a filmař žijící v Bukurešti se případem zabýval se svým štábem a úzkým okruhem přátel z prostředí investigativy několik let.

„Nejsem ze Slovenska, neměl jsem k tamní politice nebo žurnalistice vztah. Byla to spíš náhoda, že jsem se k tomhle případu dostal,“ popisuje režisér začátky celého natáčení. Díky jeho předchozímu dokumentu o Pavlu Šeremetovi, běloruském novináři zavražděném v Kyjevě, přijel původně na Slovensko pracovat se záběry s bezpečnostních kamer, několik dní po vraždě.

Režisér Matt Sarnecki

Ale až dva roky poté se setkal s novinářkou Pavlou Holcovou, která se dostala k materiálům dnes známým jako Kočnerova knihovna. A ty se ve filmu rozhodl použít. „Nechtěl jsem být známý tím, že točím o zavražděných novinářích, ale došlo mi, že můžeme na základech téhle tragické události ukázat politický kontext a korupci Slovenska,“ vysvětluje Sarnecki svou motivaci.

Po dlouhých rešerších a ověřování informací se se štábem pustili do natáčení, které mělo vyvrcholit soudním verdiktem. „Pak ale vlivem zatčení prezidenta policejního sboru a Norberta Bödöra začalo všechno kolabovat ten příběh nekončil. Nová slovenská vláda, která měla přinést naději, se ukázala jako nekompetentní a to všechno se dělo v době, kdy jsme film už stříhali,“ pokračuje Matt Sarnecki.

Film měl premiéru na festivalu v Karlových Varech a vidělo ho publikum i mimo Českou a Slovenskou republiku. „A ani teď není konec, slyšel jsem, že by mohl padnout další rozsudek za pár měsíců. Je otázka, co tahle kauza Slovensku přinese, jestli se posune dopředu a nebo ho čeká návrat starých známých postav, “ zamýšlí se režisér.

Ve filmu vidíme hodně dříve nepublikovaných materiálů. Jestli může něco z toho do budoucna ovlivnit další vývoj soudního procesu, zjistíte v rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.