Teolog Tomáš Petráček: Film a seriály o papežích jsou dobrými obrazy církve

2. březen 2020

Do filmového světa v poslední době vstoupilo několik snímků, které se soustředí na tematiku papežů a Vatikánu. V roce 2016 přišel režisér Paolo Sorrentino s první sérií plánované seriálové trilogie nazvanou Mladý papež a zaujal opulentní vizuální podívanou a příběhem neortodoxního konzervativce na papežském stolci ztvárněného Judem Law. Druhá série seriálu nazvaná Nový papež je z tohoto roku.

Minulý rok si odbyl premiéru konvenčnější film Dva papežové brazilského režiséra Fernanda Meirellese, který popisuje život a teologické přístupy emeritního papeže Benedikta XVI. a papeže Františka. S teologem, historikem, knězem a filmovým fanouškem Tomášem Petráčkem jsme mluvili o tom, co říkají tyto filmy o církvi a jestli v sobě mají ukryté nějaké teologické poselství.

Tomáš Petráček

„Pro režiséry a kameramany je neskutečně atraktivní vizuální prostředí Vatikánu. Prostory, komnaty, oblečení kardinálů, celý ten vizuál katolické církve. Pak je to prostředí, které má i dnes, kdy je všechno otevřené a přístupné médiím, atmosféru tajemna. Je to nečitelné a neprůhledné,“ vysvětluje Tomáš Petráček, čím může být téma zajímavé pro současné filmaře i sekulárního diváka.

Na rozdíl od Dominika Duky, podle kterého je snímek Dva papežové pomstou filmového průmyslu za pád Sovětského svazu, si Petráček myslí, že je k církvi velmi přejný, dokonce možná až příliš harmonizační, když rozdílům mezi papeži jaksi obrušuje hrany. „Obraz církve, který film podává, byť se tam nezamlčují ty problematické věci, je nesmírně pozitivní. Ukazuje instituci, která je zraněná, která má vážné problémy, ale která přesto nabízí důležité hodnoty a něco z ní vyzařuje do světa,“ popisuje svůj dojem z filmu Petráček.

Petráček ovšem chválí i o poznání méně laskavý a divočejší Sorrentinův seriál. Vedle bohatých obrazů a ironických posměšků namířených na církev je v něm totiž cítit hluboká erudice v oblasti teologie a církevních dějin. Kdo se v oboru vyzná, užije si velké množství narážek a i ostatní se mohou zamyslet nad hlubokými tématy, která církev v současnosti provází.

Chcete slyšet víc? Zajímá vás, jak věrně jsou zobrazeny životy Františka a Benedikta XVI.? Proč je podle Petráčka pro některé katolíky důležitější PR církve než její skutečný prospěch? A co psal v encyklice o filmu papež Pius XI. v roce 1936? Poslouchejte celý pořad.

autoři: Jakub Ort , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.