Thajské pláže jsem měl sám pro sebe, říká Jan Styblík o pádlování po Andamanském moři

14. říjen 2019

Český překladatel, fotograf a průvodce po jihovýchodní Asii prozkoumával na seakajaku část západního pobřeží Thajska.

V oblasti, která rozhodně není nezasažená turismem, hledal Jan Styblík způsob, jak si krajinu užít po svém. Vyrobil si vlastní hamaku, zavěsitelnou mezi tři body (kmeny stromů) – namísto obvyklých dvou, a popadl seakajak. Pádloval sólo podél thajského pobřeží, ale i mezi ostrovy – na vzdálenost lehce přesahující 10 kilometrů na volném moři. Přespával na opuštěných plážích, které si předem vytipoval na satelitních mapách. Na jedné z nich ho rangeři národního parku upozornili, že musí být brzy ráno pryč, pokud nechce mít problémy. Na jiné dostal upozornění na otřesy, které v oblasti mohly způsobit tsunami. S příchodem horkého počasí bojoval s nedostatkem pitné vody, které měl s sebou 40 litrů. Jak sám říká, chtěl sebe a své vybavení otestovat, aby se časem mohl podobným způsobem vydat dál.

Tunelem do lagun i na otevřené moře

Zátoku Phang-Nga, známou pro svoje skalnaté útesy a ostrůvky trčící kolmo z moře, už Jan Styblík znal, proto začal tam. Laguny, do kterých se jede skalním tunelem až 150 metrů dlouhým, na něj stejně udělaly dojem. „Tím, že jsem v oblasti přespával, jsem se dostal na hodně míst buď před turistickými skupinami, nebo až po nich,“ říká ke svému zážitku. Potom pokračoval dál na jih k ostrovům Ko Libong, Ko Muk, Ko Kradan a Ko Ngai. „Najít si prázdnou pláž nešlo někdy na první pokus, ale nakonec se to vždycky podařilo.“ Celkem napádloval asi 200 kilometrů.

Jan Styblík o pádlování po Andamanském moři

Jan Styblík z Thajska, kde žije, opakovaně navštěvuje celý region. K jeho oblíbeným destinacím patří Myanma (Barma), Vietnam, Kambodža, Laos a Indonésie. Na svých cestách se snaží především poznávat a dokumentovat tradiční způsob života obyvatel, zejména v odlehlých, obvykle horských oblastech. Víc o tom se můžete dozvědět zde nebo zde. A také na jeho Instagramu.

Poslechněte si kompletní záznam pořadu Casablanca. Probíráme v něm krásy thajských pláží i praktické otázky spojené s nezávislou cestou v této oblasti – jak Jan Styblík řešil nedostatek pitné vody a kempování na plážích? Jaká rizika přineslo březnové počasí?

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.