Thomas Bach stále vede olympijský výbor. Co čekat od staronového vedení

12. březen 2021
Tribuna

Odsloužil osm let v čele Mezinárodního olympijského výboru (MOV), další čtyři má teď před sebou. Thomas Bach zůstává po volbě v čele olympijského hnutí. Jaké peripetie dosud řešil a které jej bezprostředně čekají? A jak vypadá situace v Českém olympijském výboru (ČOV), kde se volba předsedy už poněkolikáté neuskutečnila?

Volba prezidenta MOV byla jednoznačná –​ sedmašedesátiletý Bach totiž neměl protikandidáta. „Svědčí to o síle jeho pozice,“ říká Vojta Jírovec. Bachova olympijská vláda ale v prvních osmi letech rozhodně nebyla bez zádrhelů.

Německému funkcionáři a někdejšímu šermíři, který získal zlatou medaili na hrách v Montrealu (1976), rozhodně nelze upřít tah na bránu a ekonomickou protřelost, díky níž finanční prostředky MOV utěšeně rostou.

Zároveň tu však byly velké kauzy, jako například ruský dopingový skandál, který propukl už za Bachova působení v Soči 2014. „Bach se rád staví do role tvrdého vykonavatele trestu, ten ale byl nakonec mírný,“ myslí si Vojta Jírovec.

Dalším velkým tématem je udělení pořadatelství zimní olympiády pro rok 2022 do rukou Číny. V následujících měsících lze očekávat výzvy k bojkotu těchto her kvůli útlaku ujgurské menšiny.

Zatímco Mezinárodní olympijský výbor povede dál Thomas Bach, v Česku k volbě nakonec ani nedošlo. Peripetie Bachovy vlády a situaci v Českém olympijském výboru diskutujeme v nové Tribuně.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.