Tiny houses: Původní skromnost a vztah k přírodě převálcovala móda a přepych, myslí si architektka

17. červenec 2023

O českých a slovenských tiny housech nedávno vyšla první kniha, která mapuje tento specifický druh malometrážního obydlí. Jaká je u nás současná situace minimalistického přístupu k bydlení?

„Zdá se mi, že původní životní styl v podobě skromnosti k přírodě a okolí u nás převálcovala módní záležitost v podobě atraktivních malých objektů, které ale ve skutečnosti nejsou vůbec skromné, ať co do použitých materiálů nebo necitlivého umístění v krajině,“ vysvětluje architektka Pavla Melková, jak převážně vnímá současné používání pojmu tiny house. „Myslím, že se z toho stává spíš napůl rekreační bydlení, napůl prostor k pronájmu a přijde mi důležité pojmenovávat to správnými slovy. Nesmí si to hrát na něco, co to není,“ dodává architektka svůj pohled na aktuální situaci.

Pavla Melková

Jak zmiňuje Radek Váňa, který vydal publikaci TINY HOUSE, pokud se člověk z důvodu minimalizace nákladů nepustí do stavby na vlastní pěst, ale nechá si domek někým navrhnout a postavit, finanční výhoda oproti tradičnímu bydlení se velmi rychle stírá. „Když si přepočtete cenu za podlahovou plochu kvalitně vyrobeného a vybaveného tiny housu, budete na ceně za průměrný metr čtvereční v Praze. Dobře vymyšlený a navržený tiny house je dnes luxusní záležitost. Ty nejpropracovanější v sobě navíc mají drahé technologie typu řídicích jednotek, solárních panelů, bateriových úložišť nebo spalovacích toalet.“

Radek Váňa se svou knihou TINY HOUSE

Jedním z příkladů lidí, který v tiny housu skutečně dlouhodobě žijí, jsou Honza Němec se svou ženou. V jejich případě jde ale také o dočasnou, byť několik let trvající situaci, než dostaví tradiční dům. Honza si tiny house postavil svépomocí před pěti lety, kdy v Česku ještě bylo jen minimum informací o tom, jak by měla vypadat konstrukce takového mini domku, takže čerpal hlavně ze zdrojů z USA.

Honza Němec uvnitř tiny housu

„Jednotlivé kroky jsem fotil, dával je na svůj blog a postupně se mi ozývali další lidé, kteří řešili stejnou situaci. Začali jsme si psát, za některými jsem následně i jezdil a pomáhal jim se stavbou nebo jim alespoň dodal speciální ocelový podvozek. Nakonec se zájem tak zvětšil, že teď už stavíme i na zakázku,“ popisuje Honza příběh, jak se dostal k profesionálnímu stavění tiny housů. První domek mu prý trvalo postavit rok, aktuálně už ho ale za ideálních podmínek zvládne postavit i za tři měsíce. Na instalaci elektřiny nebo vody si ale i on stále najímá odborníky.

Jak se téma tiny housů odráží v architektuře? A jaká jsou s tímhle druhem minimalistického bydlení či krátkodobých pronájmů spojená pozitiva a negativa? Poslechněte si celý díl podcastu Vlna věnovaný tomuto fenoménu.

Z knihy Radka Váni TINY HOUSE
Z knihy Radka Váni TINY HOUSE
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.