Tip Bohdana Bláhovce: Žebříčky opomíjený dokument Dálava patří mezi nejlepší snímky letošního roku

24. prosinec 2019
Tip

Naposledy v letošním roce si pro vás dokumentarista Bohdan Bláhovec připravil své filmové doporučení. A tentokrát zvolil snímek, který minul většinu domácích bilančních žebříčků. Jedná se o intimní dokument Martina Marečka s názvem Dálava. Cesta mezi Brnem a Divějevem je dlouhá dva tisíce osm set padesát dva kilometrů. Dálava zobrazuje společné putování Víta a jeho syna Gríši z Východu na Západ. Hledají pouze správnou trasu, nebo i cestu k sobě samým?

Režisér a pedagog Martin Mareček vystudoval Katedru dokumentární tvorby FAMU. Od přelomu tisíciletí patří mezi nejvýraznější tuzemské dokumentaristy. Jeho snímky získaly ceny na MFDF v Jihlavě, Cenu České filmové kritiky nebo Českého lva. Uspěl již s absolventským snímkem Hry prachu v roce 2001. Natočil také dokument AutoMat nebo snímek Pod sluncem tma o úskalích rozvojové pomoci.

Proč patří dokumentární snímek Dálava mezi to nejlepší z letošní domácí filmové produkce? Poslechněte si celý Tip s Bohdanem Bláhovcem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.