Tosiro v Echu: z profesionálního studia syrovost a špína nevylezou

10. květen 2019

„Věříme, že naši věrní nám odpustí další posun ze škatulek posthardcore a screamo do vod sludge a doom metalu,“ píše v průvodním slovu k nové desce Postila jihočeská čtveřice Tosiro. Její kořeny sahají až do 90. let a období kapely Hate, která svého času koncertovala třeba s průkopnickými Amanda Woodward. A přestože Tosiro zůstávají napojeni na kontakty a spřízněné promotéry z tehdejších dob, zájem o jejich hudbu přichází i z nových směrů.

To by měl nyní potvrdit právě čerstvý kazetový release (zaštítěný budějovickým labelem NAAB), na kterém Tosiro zřetelně zpomalili. „Zjistili jsme, že nás ta pomalá tempa fakt baví,“ říkají o do jisté míry vynuceném posunu, který zčásti s humorem a zčásti vážně svádí i na postupující léta. „Známe se spoustu let a víme, co od sebe očekávat,“ dodávají s tím, že na jejich aktuální zvuk měl velký vliv i Hromy, v jehož Low Resolution Studios nahrávali. „Sami bychom to tak dobře nezvládli,“ komentují opětovnou spolupráci s kmenovým členem Five Seconds to Leave.

S pomalejšími tempy nicméně Tosiro nepřišli o nic ze své naléhavosti, ta může vlastně naopak ještě více vyniknout. Co na Postile naopak ve srovnání s dřívějšími alby chybí, jsou samply – v jejich používání Tosiro svého času převzali žezlo po Lvmen, v mezičase je ale začalo používat tolik hudebníků, že se Tosiro rozhodli pustit je zase k vodě. Místo nich do své hudby nachali vstoupit více hlukových prvků.

Tosiro můžete aktuálně zastihnout na společném česko-slovenském turné s Five Seconds to Leave.

Jak poznamenala zvuk nové desky spolupráce s Hromym v jeho Low Resolution Studios? A co od Postily čekat, ať už znáte starší diskografii kapely anebo ne? Poslouchejte Echo s kapelou Tosiro.

Playlist:

Tosiro – Sevastopol
Entombed – Returning to Madness
Me And That Man – My Church Is Black
Gride – Žiletky
Thema Eleven – Gaze
Grinderman – No Pussy Blues
Envy – Further Ahead of Warp
Tosiro – Tarot

autor: Viktor Palák
Spustit audio