Toužila mít na váze číslo začínající trojkou. O svém boji s anorexií napsala knihu

20. srpen 2021

Anna je dospívající, nepříliš sebevědomá dívka, která touží po dokonalosti. Skvělé studijní výsledky podle ní vyniknou pouze, když i její tělo bude dokonalé, tedy štíhlé a krásné. Anninu snahu, která se zvrtne do boje s anorexií, popisuje v knize Chuť prázdna mladá autorka Barbora Adamcová.

Při psaní knihy se inspirovala vlastní touhou po štíhlosti. I jí se do života nenápadně a velmi lstivě, jak říká, dostala anorexie. „Místo, aby byl člověk mladý a veselý, stane se z něj jen vyhladovělá troska, chudáček, který nedokáže myslet na nic jiného než na svoje tělo,“ vzpomíná Adamcová na své ještě celkem nedávné prožitky.

Čtěte také

Na začátku to ale nevypadalo vůbec nebezpečně. Barbora se během dospívání rozhodla, že bude zdravěji jíst a více se hýbat, aby si zlepšila kondici. Když už nejedla téměř nic, trávila dlouhé hodiny denně cvičením a do deníku si psala o své touze mít na váze číslo, které začíná trojkou, zasáhli její rodiče. „Když jsem viděla, kolik je kolem mě najednou povyku, uvědomila jsem si, že možná nejsou blázni všichni kolem mě, ale možná jsem to já,“ říká autorka knihy.

Barbora má celý život před očima obraz ideální, elegantní a inteligentní ženy, kterou se chce stát. K perfektnímu ideálu ale není možné dojít. Cestu jí komplikuje mimo jiné její vlastní perfekcionismus a taky sociální sítě, které ukazují filtrovanou dokonalost jako něco běžného, přestože realita bývá odlišná.  

Jak se Barboře povedlo dostat anorexii pod kontrolu? Jak důležitá je její aktuální hmotnost a váží se vůbec? A jakou roli v příbězích mladých lidí s poruchami příjmu potravy hrají rodiče?

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.