Trápení (s) Rammstein, polemika o autentičnosti poselství kapely Insania i přímočará sdělení Podještědského Okultisty

28. červenec 2022

Marie Fišerová je autorka zinu Mazinerie, ale taky hudebnice a grafička, Petr Moletz dlouhé roky přispívá na zavedený webzine Fobia a v poslední době je též hybnou silou tišteného zinu Telepatie. Marie má blíže k hardcorové scéně, Petr k té metalové. A přestože na tom vlastně nezáleží, pomohl jejich rozdílný backgroud k pestrosti playlistu, ve kterém Modeláři bilancují to nejzajímavější z tvrdé hudby první poloviny roku 2022. 

Otázkou, která ne a ne odejít, je téma stárnutí scény. Dochází k němu a je to opravdu tak, že ji táhnou staré známé tváře, anebo je tohle dáno jen tím, že jako posluchači máme tendenci zůstávat věrni tomu, co už známe? Tomu by nahrával fakt, že v playlistu toho nejlepšího sice zazní ukázky zcela nových kapel. Ovšem zároveň takových, v jejichž řadách najdeme lidi, kteří se po undergroundových klubech už nějakou tu dobu pohybují.

To je případ temného rapového projektu Podještědský Okultista, který je personálně spojený s hardcorovými Drom, anebo čtveřice Miss Marple, v jejichž řadách najdeme lidi z kapel Hibakusha či I Am Pentagon. Téma stárnutí scény pak mohou docela dobře ilustrovat i koncerty – jak to Petr a Marie vidí s jejich návštěvností? Koho na nich potkávají, je jich méně nebo více? A jste mladá nebo stará krev scény, když je vám kolem třiceti?

Kteří veteráni pomyslně zaplňují místo po Type 0 Negative? Které muzikanty by si vzal Viktor domů? A máte pocit, že je mezi námi hromada mladých kapel, o kterých se neví? Poslouchejte (a volejte) Modeláře!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.