Tři ženy (s foťákem) v Africe

6. září 2010

Výstava Tři ženy v Africe je fotografickým dílem tří autorek, jejichž tvorba se výrazně zaměřuje na africký kontinent. Všechny tři fotografky navíc právě za africké fotografie získaly ocenění na prestižní soutěži Czech Press Photo.

O fotografování kmenu Surmů, kráteru El Sod, barevná Africe barevně i černobíle, ženských tématech, svolení k fotografování a kulturních propastech v Odpolední session povídaly fotografky Lenka Klicperová a Jarmila Kovaříková. Trojici fotografek na výstavě dotváří Líba Taylor.

Lenka Klicperová (*1976)
Novinářka, fotografka a šéfredaktorka v časopise Lidé a Země. Během svého působení v tomto médiu navštívila řadu afrických zemí, pracovala v Angole, Namibii, Nigérii, Tanzanii, Keni, Etiopii, v Mali, Burkině Faso či Demokratické republice Kongo. Za fotografie Surmů z jižní Etiopie získala v roce 2008 čestné uznání v prestižní soutěži Czech Press Photo. V roce 2008 stála u zrodu občanského sdružení Femisphera, které se zaměřuje na dokumentování problematiky třetího světa, zejména na ženská témata. V rámci tohoto sdružení vznikl i projekt Kongo – Ukradené ženství, který se soustředil na problematiku masového znásilňování žen.

Jarmila Kovaříková (*1979)

Fotografka a reportérka. Po absolutoriu DAMU spolupracovala na dokumentech pro Českou televizi. Tři roky působila jako reportérka v Lidových novinách, poté dva roky fotila pro agenturu ISIFA/GETTY IMAGES a nyní je fotografkou a reportérkou na volné noze. Za posledních pět let podnikla mnoho reportážních cest především do rozvojových zemí, kde se soustředila na dokumentování sociální problematiky. Mezi výrazné počiny patří kupříkladu reportáž o problematice AIDS v jižní Indii, o sirotcích žijících v kanálech ukrajinské Oděsy, o životě a tréninku chudých zápasníků v Senegalu a Gambii či o zemětřesení na Haiti. Za fotografie dělníků z etiopského kráteru El Sod získala v roce 2009 čestné uznání v soutěži Czech Press Photo v kategorii každodenní život.

Líba Taylor (*1950)

Líba Taylor, fotografka, která žila většinu profesionálního života v Anglii. Přes 25 let pracuje na dokumentaristických projektech pro světové humanitární organizace (UNICEF, UNHCR, Save the Children, Action Aid a další) a zaměřuje se zejména na rozvojové země. Je držitelkou řady ocenění včetně dvou cen ze soutěže Czech Press Photo.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio