Tribuna: Končí český biatlonový zázrak? A kdo potáhne tuzemský zimní sport?

23. listopad 2018
Tribuna

Za okny už začíná padat sníh: nejvyšší čas podívat se na to, v jaké kondici se nachází zimní sporty a jaké šance v nich mají čeští sportovci. Nový díl Tribuny prozkoumá situaci v běžeckém lyžování, kde starší úspěšná generace definitivně přepustila místo nové, zamyslí se nad Ester Ledeckou a nevyhne se ani tuzemskými fanoušky vzývané disciplíně – biatlonu. Dojde ale i na francouzské spasitele duše současného fotbalu a novinky z NFL a NHL.

„Trochu se to ve mně bije. Jsem sportovní matador a zimní sporty, na kterých jsem vyrůstal, už dnes z českého pohledu tolik populární nejsou,“ smutní Vojta Ondráček. Nová Tribuna ale přesto najde světlo na konci tunelu: osmnáctiletou Barboru „Zlatovlásku“ Havlíčkovou, která snad v příštích letech naváže na úspěchy své slavné běžkařské předchůdkyně Kateřiny Neumannové. „Má k tomu největší předpoklady. Přes léto se ale zajímala hlavně o dvě věci: absolvování autoškoly a nová tetování,“ zpražil její pracovní morálku Vojta Jírovec.

To Martin si postěžuje na jinou věc: nezastavitelný proud fotbalu mu neumožňuje sledovat více zimního sportu. Na jeden si ale přesto čas najde. „Biatlonové úspěchy na olympiádě vůbec nebyly špatné, jenže nakonec to všechno stejně bylo zahalené do husté mlhy bizarních obvinění v bizarní knize Gabriely Koukalové,“ zamýšlí se. „S ní odešla největší hvězda, a je tedy otázka, kdo se nyní postaví do čela,“ dodává Martin, který stejně jako oba Vojtové zůstává skeptický i stranou možných úspěchů Ester Ledecké v alpském lyžování.

Ne všechno se ale odehrává na sjezdovkách, tratích a střelnicích. Fotbalisté N’Golo Kanté a Olivier Giroud jako by si vzali za úkol napravit dojem, který vzbuzuje jejich zaměstnavatel, britský klub Chelsea. „Kanté odmítl možnost využít offshore společnosti, za což ho daňoví poplatníci můžou plácat po zádech,“ pronesl na jeho adresu Vojta Ondráček. „Vypadá to, že se převtělil do role spasitele od klepet moderního fotbalu,“ vyzdvihuje Kantého také Martin, který jej označuje za „nejšlechetnějšího fotbalistu současnosti“. Kantého spoluhráč Olivier Giroud také nelení a angažuje se v oblasti, kolem níž se ve fotbale a sportu obecně jen zlehka našlapuje. „Není gay, ale často podporuje LGBT akce – pózoval na přední straně homosexuálního magazínu Tetu, za což se poté dostal i do rvačky. Otevřel téma, které patří mezi ta nejneviditelnější v současném fotbale,“ shrnuje přínos francouzského hráče Vojta Ondráček.

Uvidíme i v této zimě další pokračování českého biatlonového zázraku? Anebo se za úspěchy už zavřela voda? Bude biatlon nadále tahounem tuzemského zimního sportu, nebo do role spasitelky již brzy vystoupá talentovaná běžkařka Barbora Havlíčková? A co čekat od Ester Ledecké? Právě startující sezoně zimních sportů se věnuje nový díl sportovního pořadu Tribuna.

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.