Tribuna: Proč je Ester Ledecká lidský billboard? Sponzorské válce vévodí výhrůžky, boj o centimetry i manipulace jejího otce

5. říjen 2018
Tribuna

Moderátoři magazínu Tribuna v již tradiční sestavě Vojta Jírovec, Martin Vait a Vojta Ondráček se na prahu nové lyžařské sezóny ptají, komu patří Ester Ledecká. O lyžařsko-snowboardovou obojživelnici se vede nelítostná sponzorská válka, která může skončit i změnou občanství. Nezůstalo ale pouze u zákulisních bojů na zasněžených svazích, ale na přetřes přišly i kauzy z fotbalové kriminalistiky či sportovní disciplinace pasažerů v ruském metru.

Ester Ledecká je sportovní démant, který se dobře prodává, shodují se ve studiu všichni přítomní. Vojta Ondráček odkrývá pozadí sponzorské války, která nabývá i bizarní podoby boje o každý centimetr čtvereční na její lyžařské kombinéze. Stranou nezůstala ani aktivní role jejího otce Janka Ledeckého, který spílá českému státu za minimální podporu jeho dcery. Vojta Jírovec ale jeho kritiku vyvrací. Ledeckého výhrůžka o případné změně občanství se ale ukazuje být poměrně reálná a častou záležitostí i v případě dalších českých sportovců.

Tribuna, která se slovy Martina změnila na sportovní katovnu, ale zavítá i do fotbalového prostředí. Vojta Jírovec prozradí, že i fotbal má svého Weinsteina, kterým není nikdo jiný než hvězdný Cristiano Ronaldo. A varuje zájemce o detailnější popis devět let starého znásilnění v Las Vegas, , aby informace konzumovali, pouze mají-li hodně silný žaludek.

Moderátoři také pátrají po zmizelém cyklistovi Leopoldu Königovi, nevynechají ani turecký rekord v počtu neúspěšných kandidatur na pořádání fotbalového Eura, ani jejich obvinění Německa z rasistické diskriminace jejich hráčů. Komický nádech dodává „nejlepší hláškař současnosti“ Miroslav Pelta a nový stroj na dřepy v ruském metru. Že se vyplatí vydřepovat si jízdenku ukázal i ambiciózní muž v obleku.

Jak vypadá marketingová válka o Ester Ledeckou, kde sportovní stránka nehraje hlavní roli? Proč Turecko obviňuje německý fotbal z rasismu a diskriminace? Kam zmizel jeden z nejlepších českých cyklistů? A proč musí Rusové dřepovat, aby mohli jezdit metrem? Palčivé otázky ze sportovního zákulisí řeší další díl nového sportovního pořadu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.