Tribuna: Tragických smrtí českých sportovců přibývá. Jak se bude vzpomínat na Josefa Šurala?

3. květen 2019
Tribuna

Minulou neděli zasáhla Česko velmi smutná zpráva. V osmadvaceti letech v Turecku tragicky zahynul fotbalový reprezentant a někdejší kapitán pražské Sparty Josef Šural. Jak se na špičkového domácího hráče bude vzpomínat? Nová Tribuna připomene Šuralovu fotbalovou i lidskou osobnost.

Josefu Šuralovi, který od začátku letošního roku nastupoval za turecký Alanyaspor, se stala osudná nehoda mikrobusu, jímž cestoval z venkovního zápasu. „Českým fotbalem to otřáslo obrovským způsobem, a nejen jím – kondolovaly i velké osobnosti světového fotbalu. V českém fotbale byl Šural všudypřítomnou osobností,“ myslí si Martin Vait. „Ne, že by to byl zásadně známý hráč mezi širokou veřejností, ale byl jednou z nejvýraznějších tváří české ligy posledního desetiletí,“ dodává. „Do Turecka odešel v lednu ze Sparty jako její kapitán a člověk si ještě pořád vlastně nezvykl, že v lize už není,“ pokračuje. Kromě Sparty hrál Šural také za Liberec a Brno.

„Byl to hodně přímočarý hráč. Dobrý zakončovatel, platný v pokutovém území, běhavý fotbalista,“ přiblížil Martin Vait. Šural se zasloužil také o nejkrásnější branku reprezentace v posledních letech. „V zápase proti Nizozemsku v kvalifikaci o Euro 2016 si parádně obhodil v současnosti možná nejlepšího stopera na světě Virgila Van Dijka,“ vzpomíná.

V posledních dnech také přišlo rozhodnutí sportovní arbitráže ve sporu Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF) a jihoafrické půlkařky Caster Semenyaové. Ta je nejznámější atletkou se zvýšenou hladinou testosteronu a u arbitráže napadla chystané pravidlo, podle něhož musí ona a další ženy s podobnou diagnózou podstoupit hormonální léčbu. Arbitráž však dala za pravdu IAAF se slovy, že pravidlo je „sice diskriminující, ale zároveň nutné k zajištění spravedlivosti soutěží“.

Tragické úmrtí Josefa Šurala je dalším předčasným koncem českého sportovce. Mají něco společného? A jak se na bývalého kapitána pražské Sparty bude vzpomínat?

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.