„Trump a Pence nahání hrůzu LGBT komunitě, přistěhovalcům i muslimům,“ říká Thalia Zepatos z hnutí Freedom to Marry

14. únor 2017

I ona měla podíl na tom, že Barack Obama změnil názor a podpořil sňatky stejnopohlavních párů. Thalia Zepatos byla důležitou postavou hnutí Freedom to Marry. Iniciativě se podařilo přesvědčit o nutnosti podpořit svobodu pro všechny brát si koho chtějí velkou část americké společnosti. S nástupem Donalda Trumpa se ale nálada v komunitě změnila. „Myslím, že všichni jsou znepokojení a zdeptaní, cítí zklamání,“ říká Zepatos. „Spousta lidí se cítí trapně za to, co náš prezident říká a dělá. A viceprezident Pence je známý svými anti-LGBT postoji z období, kdy byl guvernérem Indiany.“

Pamatujete si ten moment, kdy jste si uvědomila, že Freedom to Marry může uspět?

Věděli jsme, že musíme udělat tři věci. Ze všeho nejdřív zvýšit podporu veřejnosti. Když jsem se začala na projektu kampaně podílet, tak jsme byli hluboko pod padesáti procenty podpory. Věděli jsme, že potřebujeme nejen překročit hranici padesáti procent, ale získat drtivou většinu voličů. A tohle samozřejmě platilo napříč všemi státy. Za druhé, věděli jsme, že musíme získat na svoji stranu kritický počet států, nevěděli jsme přesně, kolik jich je, ale potřebovali jsme ukázat, že mnoho států je pro manželství. A to proto, že šlo o legislativu na národní úrovni, kterou se zabývá buď Kongres, nebo Nejvyšší soud. Z předchozích případů jsme věděli, že tohle bude nejspíš téma pro Nejvyšší soud. Ale nejdůležitější bylo si uvědomit, že máme moc s lidmi mluvit o tom, proč na manželství stejnopohlavních párů záleží.

Našla byste příklad nějakého státu, kde bylo extra obtížné tento proces aplikovat?

Obecně jsme věděli, že mladí lidé budou víc nakloněni podpoře než starší lidé. Že ženy budou trošku vstřícnější než muži a že méně věřící lidé se o to téma nebudou tolik zajímat jako lidé, kteří pravidelně chodí do kostela. Takže pokud jsme byli ve státě, kde lidé chodí pravidelně do kostela, věděli jsme, že budou mít také víc otázek. Samozřejmě jsme byli v místech, kde církev jako celek přímo vystupovala proti stejnopohlavním manželstvím. Názory se lišily církev od církve a místo od místa. Chtěli jsme ukázat, že i mezi věřícími lidmi jsou zástupci obou táborů. Tedy těch, kteří jsou proti, ale jsou tam i ti, kteří deklarovali, že chtějí oddávat stejnopohlavní páry. Jako u spousty témat napříč americkou společností jsme věděli, že chceme oddělit občanský aspekt tohoto tématu od náboženského.

Vám se v rámci Freedom to Marry podařilo změnit postoj Baracka Obamy, který sňatky stejnopohlavních párů podpořil. Když nastoupil do úřadu, rozhodně to nevypadalo, že by měl něco takového v plánu. Bylo těžké změnit jeho názor?

Šlo o několik různých vlivů. Barack Obama zpočátku kvůli své víře tvrdil, že něco jako registrované partnerství by bylo v pořádku, byl však proti manželství. Zrovna jsme tehdy odstartovali kampaň „Pane prezidente, řekněte, že podporujete stejnopohlavní sňatky“. Za dobu, co byl v Bílém domě, měl mezi zaměstnanci několik lidí, kteří byli gayové nebo lesby. Někteří byli v dlouhotrvajícím vztahu, jiní dokonce vychovávali děti. Tyhle páry osobně znal. Jeho dcery se taky ve škole přátelily s dětmi, které byly vychovány stejnopohlavními rodiči. My jsme dál pokračovali v petici a mezitím jsme mu klidně dávali najevo, že hodně lidí přemýšlí o LGBT lidech rovnocenně, jako o lidech, s nimiž by se mělo zacházet stejně jako s ostatními.

03668307.jpeg

Tohle říkáme velkému počtu heterosexuálů: jestli by chtěli, aby se jejich manželství jmenovalo „registrované partnerství“. Většina nechce. Takže jestli je manželství dobré pro vás, bude dobré i pro stejnopohlavní páry. Obama si vším tímhle prošel, mluvil s dcerami, potkával se s lidmi a přemýšlel o vlastních hodnotách. A změnil názor. Nakonec se stal perfektním příkladem toho, co dělaly tisíce Američanů, kteří se potkávali se stejnopohlavními páry: mluvili s nimi. Starší generace mluvily s mladšími a měnily názory lidí kolem sebe. Byl to skvělý okamžik, když Obama deklaroval podporu stejnopohlavním manželstvím.

Změnila se nálada LGBT lidí po zvolení Donalda Trumpa prezidentem?

Myslím, že každý je znepokojený a zdeptaný, cítí zklamání. Spousta lidí se cítí trapně za to, co náš prezident říká a dělá. Viceprezident Pence je známý anti-LGBT postoji z období, kdy byl guvernérem Indiany. Tahle kombinace nahání hrůzu. Nejen pro LGBT lidi, ale i pro přistěhovalce, muslimy, tenhle poplach jde napříč mnoha komunitami. Myslím, že Donald Trump získal mandát od starších a bílých Američanů, kteří byli naštvaní kvůli změnám ve státě a související ztrátě privilegovaného postavení ve společnosti. Rozhodně je ale povzbudivé, že se uskutečnil pochod žen den po inauguraci i akce související s podpisem imigračního dekretu. Lidé se sjednocují, nejen LGBT, mnoho dalších je v ulicích, vystupují společně a snaží se vzdorovat Trumpově prezidentství.

Bojíte se, že je rozhodnutí o sňatcích osob stejného pohlaví v ohrožení?

03801741.jpeg

Zajímavé na manželství ve Spojených státech je to, že dnes je sezdaných statisíce párů stejného pohlaví. A podpora manželství masivně vzrostla. Jen si představte, co by to z hlediska zákonodárství znamenalo, zrušit takové množství svazků. Naši právní experti mají za to, že zrušení stejnopohlavních svazků nebude tím hlavním rozhodnutím Nejvyššího soudu, které bude přezkoumáváno a třeba anulováno. Samozřejmě nikdo si nemůže být jistý tím, co se soud rozhodne udělat. Ale vypadá to, že skutečným cílem je zatím legislativa, která se týká potratů a možností žen v oblasti reprodukční zdravotní péče. Je pravda, že pokud Trump nominuje soudce, kteří se silně staví proti možnostem žen v oblasti reprodukce, tak tito soudci budou asi také proti LGBT komunitě.

Pro spoustu pozorovatelů není LGBT komunita a manželství v první linii zájmu, ale jsou tu jiné věci. Problematická je nicméně třeba ochrana LGBT zaměstnanců, kterou si každý stát řeší po svém. Existuje v mnoha státech, ale ne všude. Států, kde toto ošetřeno není, je pořád přes dvacet. Je důležité se také zaměřit třeba na zdravotní péči pro transgender osoby a obecně podporu kolem genderové identity. Tato témata jsou momentálně naléhavější než manželství.

Poslechněte si celý rozhovor z pořadu Kvér.

autoři: Bára Šichanová , Filip Titlbach , Klára Chvojková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.