Trump má padáka a Bernie v palčácích. Jaké jsou nejlepší memy z americké prezidentské inaugurace?

25. leden 2021
Fenomem

Celý západní svět žil minulý týden inaugurací nového amerického prezidenta a memy samozřejmě nemohly zůstat pozadu. Výměna v Bílém domě zrodila spoustu vtípků, noví vládci Ameriky Joe Biden a Kamala Harrisová ale zůstali ve stínu senátora Bernieho Sanderse, kterého internetová kultura zdá se bezmezně miluje a nejvíc si ho všímala i během středečního ceremoniálu.

Ještě než ale sláva u Kapitolu vůbec začala, musel se internet rozloučit s odcházejícím prezidentem Donaldem Trumpem. Závěr jeho čtyřletého období byl zakalený trucovitým odmítnutím volební porážky a také násilným přepadením Kapitolu jeho přívrženci – ostatně o tom jsme ve Fenomemu už mluvili.

Trump má padáka meme

Memové velké sbohem se točilo kolem fráze „Máš padáka“, se kterou Trump vyhazoval soutěžící z televizní soutěže The Apprentice v polovině nulté dekády. Jen tentokrát byla namířená proti němu. V jednom memu mu ji říká třeba malý Kevin z filmu Sám doma 2, kde se Trump mihnul. Tady byly memy z poloviny minulého týdne nejspíš výrazem hlasitého oddechnutí, že Trump už odchází a nemůže napáchat další škody.

Před inaugurací také internetem cirkulovala čtyři roky stará společná fotografie Joea Bidena a Lady Gaga z doby, kdy spolu vedli kampaň proti sexuálnímu obtěžování. Ti dva na fotce vypadají jako věkově trochu nevyrovnaný pár – „jako všechna manželství v Hollywoodu“, jak ironicky komentuje jeden vtípek.

Lady Gaga a Joe Biden meme

V dalších verzích vzkazuje Gaga čtenářovi: „Je načase si zvyknout, že teď chodím s tvým tátou.“ Ještě dodejme, že Gaga na ceremoniálu před Kapitolem zazpívala hymnu a pozornost tvůrců memů vzbudil i její sněhobílý kabát a fotografie, na níž se baví s členy Národní gardy. Hádali, jestli je to spíš scéna z Hunger Games nebo Příběhu služebnice.

Největší mem prezidentské inaugurace ale má na svědomí – jak už bylo předesláno – Bernie Sanders. Senátor a neúspěšný prezidentský kandidát přišel na ceremoniál ve stejném baloňáku, v němž ho zachytil loňský mem s hláškou I am once again asking you for your financial support, a také v obrovských ručně pletených palčácích, které byly v kontrastu s luxusními modely dalších účastníků.

Bernie Sanders meme

Doslova smršť memů ale spustila fotografie Bernieho sedícího na židli na schodech Kapitolu mimo ostatní celebrity s typickým nakrknutým výrazem v obličeji (který je ale trochu zkreslený modrou rouškou). Kdy někdo osamělou postavu na židli vystřihne a začne Sanderse vlepovat do nejrůznějších bizarních situací, byla jen otázka času. Sedící Bernie hlídá stánek s tričky na rockovém festivalu, sedí před tankem na náměstí Nebeského klidu nebo čeká s Forrestem Gumpem na autobus.

Bernie Sanders

Internet samozřejmě dumal i nad tím, co asi tak mohlo být ve vzkazu, který nechal Trump Bidenovi na stole v Oválné kanceláři. Všímá si extatického momentu na závěr vystoupení zpěvačky Jennifer Lopez, která do medley vlasteneckých písní propašovala i slogan ze svého starého singlu Let's Get Loud. A pozornost vzbudil i fakt, že viceprezidentka Harrisová přísahala hned na dvě Bible. Byla ta druhá ve skutečnosti první díl Harryho Pottera nebo Marxův Kapitál?

Množství memů, které zaplavily internet po prezidentské inauguraci, je nejspíš důkazem, že Amerika si potřebovala trochu oddechnout po dramatických událostech ze začátku ledna v Kapitolu. Ne snad, že by se změnou v Bílém domě Amerika rázem stala dokonalým místem, z memů je ale přeci jen cítit mírný optimismus.

Bernie Sanders meme

Poslechněte si nové vydání rubriky Fenomem a dozvíte se, jak tvůrci memů zareagovali na americkou prezidentskou inauguraci. Proč internet tak miluje Bernieho Sanderse a jeho baloňák a palčáky? Chodí spolu Joe Biden a Lady Gaga? Proč byla Jennifer Lopez při vystoupení před Kapitolem obzvláště napumpovaná? A proč dostal Trump padáka?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související