Udržitelná domácnost není jen o správném nakupování. Víte, jak prát ekologicky?

13. prosinec 2017

Modeschau před Vánoci nenakupuje, ale uklízí. Spolu s Alex a Terezou z platformy Tiny Life jsme se seznámili s ekologickým přístupem k praní. Co takové ohleduplné praní obnáší, jak si vyrobit vlastní šetrný prací prostředek a jak si svou snahou o udržitelnost nezlikvidovat pračku?

Mám mezi přáteli řadu lidí, kteří se snaží být ve svém každodenním životě ohleduplní k životnímu prostředí. Většina z nich se přitom soustředí na jednu nebo dvě věci. Někdo je vegan, ale přitom rád jezdí všude autem, jiný používá eko kosmetiku, ale utírá se ručníkem vyrobeným v toxické továrně. Všichni třídíme odpad, ale málokdo z nás nemá doma nějakou věc, o které raději nechce vědět, jak a kým byla vyrobena.

Nikdo z nás není dokonalý eko hrdina a podle mého názoru to ani není pro zaměstnaného člověka s průměrným nebo podprůměrným příjmem možné. Myslím si ale, že je lepší dělat aspoň něco než nic. A budu mít radost, když vás dnešní Modeschau inspiruje k zamyšlení nad každodenními všedními aktivitami, které by možná šly dělat udržitelněji. Ať už to bude praní, nebo cokoliv jiného.

Alex a Tereza z Tiny Life

Osobně jsem eko praní ještě nikdy nevyzkoušela, a tak jsem byla na setkání s Alex a Terezou z Tiny Life hodně zvědavá. Poprvé jsem si jich všimla díky jarnímu festivalu Slou, na kterém měly workshop. Jsou to sympaťačky a při rozhovoru ve studiu bylo jasné, že mají s vysvětlováním eko přístupu ke všemu možnému řadu zkušeností. Jsou z Olomouce a pořádají eko workshopy na různá témata po celé republice. Nejbližší workshop je zaměřený na výrobu domácí eko kosmetiky a můžete ho navštívit v závěru tohoto týdne na vánočním festivalu Slou v elegantních pražských designérských ateliérech SmetanaQ.

„Pustit se do eko praní chce pořádné odhodlání, není to totiž ze začátku úplně jednoduché. Ale to zadostiučinění a dobrý pocit, když se to povede, stojí za to,“ říkají Alex a Tereza. Poslechněte si rozhovor o tom, co eko praní obnáší, v čem jsou jeho úskalí a proč ho zkusit!

Playlist:

Bean – Idol
Exploded View – Summer Came Early
Heroshe – Paranoid
Dream Police – Revenge
Heroshe – Shut It Down Again
El Plvybxy – Azuri ft. Catnapp
El Plvybxy – Rodocrosita
Wulffluw xciv – Azuri ft. Catnapp (Wulffluw xciv remix)
El Plvybxy – Invocacion Mineral

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka