Umělec Mr. Kriss: Věřím v autenticitu. Když ji v sobě najdete, lidé si vás zapamatují

28. leden 2021
Rozhovor VR a MM

Kristián Mensa úspěšně kombinuje dva umělecké směry. Pod přezdívkou Mr. Kriss vystupuje na breakingových soutěžích a kromě tance tvoří i originální ilustrace. Díky prezentaci v angličtině si ho lidé všímají i za hranicemi. „Jsem velký fanoušek náhodných zpráv. Každý den někomu buď pošlu e-mail, nebo natočím taneční video na písničku zpěváka, kterého následně označím na sociálních sítích. Už mi to párkrát vyšlo. Internet je skvělý nástroj na propojení s celým světem,“ říká.

Poslechněte si, proč Kristián Mensa poslal obraz dalajlámovi a jak mu breaking změnil život

Kristián Mensa začal s tancem v jedenácti letech poté, co při rodinném výletu na Champs-Élysées viděl partu breakujících „b-boys a b-girls“. Podle svých slov měl ale prvky breakingu v sobě už odmala. „Ještě jako fotbalový brankář jsem občas spadnul tak, že jsem měl nohu u hlavy. Trenéři se o mě často báli, mě ale bavilo skákat, a tak jsem často chytil míč v hodně nepřirozené pozici,“ popisuje začátky své taneční aktivity, o které mimo jiné mluví jako o záchraně.

Kristian Mensa na Red Bull Dance Your Style v Paříži

„Když se člověk na základní škole vyvíjí, má momenty, kdy si nevěří, kdy ho nic nebaví a kdy se třeba ani necítí dobře ve třídě. Skoro každou hodinu jsem měl tajně mobil za penálem, kde mi dokola hrály taneční battly. Tenkrát jsem si říkal, že by bylo skvělé takhle vystupovat a nesedět na hodině matematiky. Už tehdy to pro mě byla aktivita, která mi hodně pomohla,“ usmívá se ve studiu Radia Wave. 

Jedna z věcí, kterou Kristián na breakingové komunitě oceňuje, je určitý pocit přijetí. „Při příchodu na taneční událost si občas stoupnu do rohu a pozoruju ostatní. Většinou zjistím, že všichni chceme to stejné. Být středem pozornosti. Zní to jako maličkost, ale mám pocit, že jsme v běžném životě přehlížení, na ulici si nás nikdo nevšimne, nikdo nám nezatleská, nikdo se neusměje. Ale když tady zatancuju, mám radost, že to ostatní ocení.“

Když mladý umělec není zrovna „hlavou vzhůru“, vymýšlí originální ilustrace, do kterých často vkládá každodenní předměty. „Skrz ilustrace jsem se naučil hledět na svět jednodušším způsobem. Začal jsem přemýšlet tak, že cokoliv, co vidím, může být zdrojem inspirace. Nic pro mě není nudné. Dnes jsem čekal dvě hodiny v čekárně u lékaře a zjistil jsem, že obyčejná sedačka nebo bunda paní naproti jsou strašně zajímavé předměty. Ze všeho si můžeme něco vzít a něco z toho vytvořit.“

Kristian Mensa

Kristián Mensa (uměleckým jménem Mr. Kriss) je český tanečník (b-boy) a ilustrátor, který se svým uměním boduje i ve světě. V říjnu 2019 v Paříži vytančil čtvrté místo na prestižní soutěži Red Bull Dance Your Style v breakingu (breakdancingu). Ve svých ilustracích často pracuje s každodenními objekty, na kterých se snaží ukázat, jak inspirativní může být svět kolem nás. Hraje si se slovy i různými tématy a vůbec nejčastěji svými ilustracemi reaguje na aktuální globální události. Má za sebou soukromé výstavy v Praze, Bratislavě, Frankfurtu a Kodani. Studoval v Praze, Coloradu a Berlíně.

Jaké pocity mívá Kristián Mensa před taneční soutěží v breakingu? Proč určitá část taneční komunity odmítá možnou účast v breakingu na olympijských hrách v roce 2024? Jak vzpomíná na spolupráci s Kylie Minogue nebo Ritou Orou? Jak se „Mr. Kriss“ udržuje v taneční formě v době pandemie? Proč je fanouškem odesílání „náhodných zpráv“? Co chce říct svým uměním? Proč rád na svých výstavách pozoruje návštěvníky u svých obrazů? Co plánuje do budoucna? Dozvíte se ve velkém Rozhovoru Martina Minhy.      

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.