Umění mimo galerie žije. V Olomouci ho vystavují v kuchyni, na ulici, ve výloze i v hrobu

2. květen 2016

XY: tak nazvali olomoučtí kurátoři jednodenní výstavní akci, při které návštěvníci na procházce městem putovali od jedné nezávislé galerie ke druhé. Seznámili se přitom s různými alternativními přístupy k výstavnímu prostoru i se současnou ostravskou uměleckou scénou, na kterou byl letošní ročník procházky s vernisážemi zaměřen.

„Nejprve jsme zamýšleli vytvořit nějaký výstavní prostor v zemi, nějakou díru. Potom mě napadlo, že by to mohl být rovnou hrob klasických rozměrů. Shodli jsme se na tom a začali kopat,“ tak popisuje kurátor Radim Scholaster vznik jedné z alternativních galerií v Olomouci, kde se ve čtvrtek 28. dubna uskutečnil druhý ročník výstavní akce s názvem XY. V porovnání s klasickým galerijním prostorem jsou nezávislé galerie typu Hrob jakousi podomácku vedenou variantou. Kurátory jsou zde zpravidla studenti a absolventi uměleckých a uměnovědných oborů. Své nízkorozpočtové akce, které často dotují z vlastních kapes, pořádají na netradičních místech, a co je hlavní, dávají příležitost živé tvorbě mladých umělců a umělkyň. Podobným iniciativám se daří v řadě dalších měst, zejména v Ústí nad Labem, Praze, Brně nebo Ostravě a právě z Ostravy byli do Olomouce pozváni tvůrci, aby na celkem sedmi místech představili své výstavy, performance, instalace a site-specific intervence.

„Galerie současného umění a domácího občerstvení. Taková byla prvotní myšlenka. Chtěli jsme, aby se lidé občerstvili hned na začátku,“ charakterizuje Pavel Šuráň bytovou galerii Horká, ve které výstavní maraton XY odstartoval vernisáží objektů Josefa Šlégla. Po zahájení výstavy s názvem „Debata o“ se návštěvníci odebrali do centra města, kde se v proluce vedle Muzea umění v galerii Hrob uskutečnila vernisáž Matěje Franka s názvem Místa. Výklad k ní poskytl jeho bratr, kunsthistorik Jakub: „Matěj sleduje stopu jednotlivce v prostoru a zkoumá prostor, který je jednotlivci vymezen. V instalaci Místa ho pozoruje sám na sobě z hlediska své rodové linie. Vrství na sebe tři hroby a tím vlastně sleduje prostor, který je zdánlivě vymezen jemu.“

03619598.jpeg

Jen několik metrů od aktuální polohy galerie Hrob se uskutečnila vernisáž v Lomené galerii, která slouží především streetartovým umělcům. Přizvaní sochaři Petr Švolba a Martin Kubica však s tímto prostorem naložili úplně jinak. „Galerie Lomená je v podstatě průchod skrz dům. Tento průchod jsme uzavřeli z obou stran a reagovali tak na informaci o historii domu, který ho původně neměl. Průchod byl vytvořený až dodatečně. Prostor je specifický tím, že se jedná o pouliční galerii, kde se každý může volně vyjádřit, něco nakreslit, načmárat nebo nasprejovat, a my jsme tomu teď na chvíli zabránili a udrželi mu čistotu.“ Ve stejné ulici jako Lomená galerie se nachází bývalý jezuitský konvikt, který se stal místem dalších dvou vernisáží galerie Monitor a Hidden Gallery, do níž kurátor Filip Kartousek pozval hudebníka, performera a fotografa Edgara Schwarze. „Mám tu vystavené fotky – devět malých tisků na speciálním lakovaném bavlněném plátně. Je to v podstatě takový deníkový záznam, moje duševní krajina a vize,“ popsal svou výstavu Schwarz.

03619599.jpeg

Ve Vitríně Deniska představil své dílo výtvarník a muzikant Marius Konvoj. „Spolu se svou ženou Trishou Terror uvedli výstavu Neoego a přispěli zde také úžasným audiovizuálním vystoupením,“ říká kurátor a ředitel Přehlídky animovaného filmu, která akci XY zaštiťuje, Alexandr Jančík. Akce XY vyvrcholila zmíněným koncertem Mariuse Konvoje.

Milovníci živého umění se v Olomouci sejdou nejpozději za rok, kdy si XY odbude svůj třetí ročník.

03619602.jpeg
autor: Jiří Neděla
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.