Universum: Chyběl Dušan, stal se proto olověným

4. únor 2014

Kdo chybí? Dušan! Parta studentů Fakulty architektury ČVUT proto po něm trochu z recese pojmenovala ocenění pro nejlepší studentský projekt. Letos bude Olověný Dušan udělen už po jednadvacáté.

Sošku Olověného Dušana získá student, který vytvořil nejlepší závěrečnou semestrální práci na FA ČVUT. Projekty hodnotí odborníci z fakulty i mimo ni. „Vzhledem k množství prací a tomu, že ocenění dostane jen jeden z nich, má mezi studenty i vně fakulty dost váhu,“ říká Martina Donátová, jedna z organizátorek studentské soutěže. Spolu s ní byl ve studiu o ocenění povídat také Jan Votopek.

Vyhlášení vítěze soutěže proběhne na veřejně přístupném večeru na Nové scéně Národního divadla. Na piazetě ND pak budou skoro měsíc nejlepší studentské práce k prohlédnutí. Dvojice přidala ještě kuloární informaci, že pro první ročníky, které se Olověného Dušana účastnit nemohou, se chystá ocenění Věčný Aleš.

V druhé části Universa byla řeč o počtech vysokoškoláků v ČR v porovnání s Evropskou unií. Česko totiž skončilo proti státům osmadvacítky páté od konce v počtu lidí s diplomem ve věku mezi 30 a 34 lety. Proč tomu tak je a jak velký je to pro Česko problém, vysvětloval v Universu docent Daniel Münich z institutu CERGE-EI.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.