Universum: Sex, drogy a alkohol na akademické půdě

16. duben 2013

„Po přečtení všech přiznání se cítím trapně, že jsem ve škole ještě nesouložila,“ stýská si studentka UK na facebookovém profilu sítě vysokoškolských Přiznání. Podle nich totiž studenti hlavně pijí, mají sex ve škole a moc nestudují.

Začalo to jako rekreační projekt studenta ČVUT. Během pár dní byl z takzvaných Přiznání internetový fenomén. Stránku s přiznáními už má většina vysokých škol a vznikají i pro jednotlivé fakulty a střední školy.
„Někdy zkouším studenty tak opilý, že se vůbec nedokážu soustředit na to, co mi říkají. Takže je nechám chvíli povídat, pokyvuji u toho hlavou, a pak je vyhodím. Všechny.“ – Přiznání MUNI

Anonymita na prvním místě
Kdokoliv může na web Přiznání napsat svoji poznámku a čekat, jestli mu ji admini schválí k veřejné publikaci. Cílem sdělení je čtenáře hlavně pobavit, a pravost i autenticita zážitků jsou proto těžko ověřitelné. Anonymita navíc schová, jestli je dotyčný vůbec studentem školy.
„Přiznávám se, že jsem jednou podmáznul bonboniérou nejmenovanou učitelku z katedry gymnastiky FTVS kvůli testu z rytmiky… nestydím se za to... byla to jediná možnost...“ – Přiznání UK

Přiznávají se nejen studenti
Přiznání se mírně mění v závislosti na typu školy. Příspěvky UK se v posledních dnech hodně točí kolem vtipných zážitků mediků, na Přiznání ČVUT se objevují zkazky o minimu žen, které na univerzitě studují, a vtipné příhody z kolejí, brněnská Masarykova univerzita zatím zůstává nejpestřejší. Zkazky nepíší jen studenti, ale i někteří doktorandi. Údajně.
V prvaku jsem si koupil kalkulacku TI89. Od te doby jsem se ani jednou neucil. Vsechny tahaky jsem do ni nasypal a potom je v klidu o zkouskach opisoval. Vcetne statnic. Vzhledem k jeji cene a memu soucasnemu postaveni a platu to bylo nejlepsi rozhodnuti meho zivota.“ – Přiznání ČVUT

O Přiznáních byla v Universu Radia Wave řeč s jejich autorem Vojtou Mikšů, tiskovou mluvčí Masarykovy univerzity v Brně Terezou Fojtovou i několika studenty.
V závěru pořadu jsme s Káťou Pisáčkovou představili také studentské hnutí Oživme Hollar, které chce mimo jiné v budově Hollaru Fakulty sociálních věd UK otevřít kavárnu. Nechte se inspirovat a oživte také svou školu!

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.