Universum: Takové to studentské vařeníčko

8. leden 2013

Už vás nebaví podesáté za sebou obědvat těstoviny se sýrem a kečupem a večeřet chleba se šunkou? Universum pro vás za asistence holek z blogu Vývařovna přichystalo několik receptů.

Podmínkou každého receptu byla, kromě kvality pokrmu, rychlost a nenáročnost přípravy. Tak abyste u plotny netrávili čas, který můžete věnovat „učení“. Recepty připravily a hosty Universa Radia Wave byly holky z blogu Vývařovna – Karol, Hannah a Pakočka.

Kuřecí vývar
Délka přípravy: 3-4 hodiny
Ingredience: kuře z masny (ne supermarketu), vnitřnosti (podle chuti), kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel, cibule; pepř, sůl, bobkový list
Příprava: Pro vývar stačí skelet kuřete, zbytek si můžete schovat pro jiné chutné pokrmy. Zeleninu podle vlastního výběru nakrájíme na větší kousky a vhodíme ji i se skeletem do velkého hrnce s vodou. Podle chuti a možností přidáme vnitřnosti (není nutné). Osolíme, opepříme a přidáme bobkový list. Směs necháme alespoň tři hodiny vařit. Pokud nechceme mít zeleninu příliš rozvařenou, přidáme ji později. Třeba až v poslední hodině vaření. Nakonec vývar scedíme, kuřecí skelet obereme a dochutíme.

Spaghetti Aglio Olio Peperoncino
Délka přípravy: 10 - 15 minut
Ingredience: kvalitní špagety, olivový olej, česnek, čili paprička (y), čerstvá petržel
Příprava: Uvaříme podle návodu špagety. Nezapomeneme je osolit. Během posledních tří minut vaření špaget nalijeme na pánev hodně olivového oleje. V něm pár minut opečeme jeden až tři stroužky česneku (podle chuti), které předtím mírně zmáčkneme. Když česnek ztmavne, vyndáme ho a vhodíme do oleje papričku/papričky. Do pánve přidáme scezené špagety a přihodíme petržel.

Domácí paštika
Délka přípravy: 30 minut
Ingredience: játra podle vlastního výběru (vepřová, telecí), máslo/olivový olej, cibule, česnek, koření podle chuti (šalvěj, petržel, rozmarýn), víno dle vlastního výběru
Příprava: Játra připravíme tak, jak bychom dělali běžné maso, aby nám chutnalo. Opečeme tedy játra na másle nebo olivovém oleji a dochutíme je podle vlastního uvážení. Podlijeme je vínem dle vlastního výběru a preferencí. Když jsou játra hotová, rozmixujeme je do hladka. Paštika je hotová!


Dobrou chuť!

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.